Radar · Nyheter

Rysslands åklagare stoppar Greenpeace

Ryska myndigheter säger att Greenpeace är oönskade i Ryssland.

Miljöorganisationen Greenpeace förbjuds i Ryssland. Landets allmänna åklagare hävdar att organisationen agerar för ett maktskifte i Ryssland

Beskedet från den ryska allmänna åklagarens kansli kom på fredagen, där det meddelades att aktivistorganisationen Greenpeace är ”oönskad” i Ryssland.

I uttalandet anklagades organisationen och dess medlemmar för att ha deltagit i antirysk propaganda och dessutom uppmanat till att Ryssland ska isoleras ekonomiskt i internationell handel.

Beskedet från Moskva innebär att Greenpeace inte längre kan verka i landet, något som nästan samtliga aktivistorganisationer och grupper för mänskliga rättigheter drabbats av på olika sätt.

Medlemmar i Greenpeace kan dessutom hotas av att gripas och åtalas efter åklagarens beslut.

Ryska organisationer i bland annat människorättsfrågor stämplas som ”främmande agenter”, vilket innebär att de inte får verka i landet. Men skrivningen om Greenpeace av allmänna åklagarkontoret var ovanligt frän, även enligt rysk standard.

”Miljöaktiviteterna som Greenpeace genomför åtföljs av aktivt främjande av en politisk ståndpunkt, samt försök att lägga sig i interna nationella angelägenheter och underminera ekonomiska fundament”, skriver åklagarkontoret i beslutet.