Radar · Mänskliga rättigheter

Navalnyj kan nu dömas till decennier i fängelse

Aleksej Navalnyj på länk vid en tidigare domstolsförhandling i Moskva.

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj ställs i dag på nytt inför rätta. Den här gången anklagas han för extremism och riskerar fängelsestraff på upp till 30 år.

Navalnyj säger att åklagare har försett honom med 3 828 sidor som beskriver alla brott han påstås ha begått medan han satt i fängelse.

– Även om det är uppenbart av dokumenthögens storlek att jag är en sofistikerad och ihärdig brottsling, är det omöjligt att ta reda på exakt vad jag är anklagad för, säger han.

Han har bland annat anklagats för att finansiera extremistisk verksamhet, offentligt hetsa till extremistisk verksamhet och att ”rehabilitera den nazistiska ideologin”.

– Han ställs inför rätta för sitt politiska arbete, säger Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj.

Rättegången kommer att äga rum vid högsäkerhetsfängelset IK-6 där Navalnyj sitter fängslad.

I april sade Navalnyj att han fått veta att han kunde dömas av en militärdomstol för anklagelser om ”terrorism”, vilket skulle kunna ge livstids fängelse.

Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

Läs mer:

Europadomstolen dömer Ryssland för bristande Navalnyj-utredning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV