Startsida - Nyheter

Radar · Fred

MP: ”Sverige har förlorat förmågan att uttrycka sig kritiskt”

Emma Berginger, Miljöpartiets ledamot i försvarsberedningen.

I dag överlämnades Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport till regeringen. Rapportens formuleringar om Turkiet sågas av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som anser att beredningen undviker att kritisera nationen som håller Sveriges Nato-öde i sina händer.

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, enligt Försvarsberedningen som presenterade en ny rapport på måndagen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de enda partierna som är emot ett Nato-medlemskap och de riktar hård kritik mot delar av Försvarsberedningens rapport.

– Beskrivningen av Turkiets demokratiska brister och landets nära relation till Ryssland är nu ersatt med en slätstruken och positiv beskrivning av Turkiet som närmast är att beskriva vid en säkerhetspolitisk turistbroschyr. Det ser jag som ytterst allvarligt och det hotar rapportens trovärdighet, säger MP-ledamoten Emma Berginger, till TT.

Fakta: Försvarsberedningen
• Försvarsberedningen tillsattes i december 2022.
• Består av politiker från alla riksdagspartier.
• Ska lägga grunden för integrationen i Nato, riksdagens femåriga försvarsbeslut och försvarets pengaram.
• Slutrapporten kommer i april 2024.
Källa: TT

I sin inlaga till rapporten skriver Emma Berginger att ”Sverige har som kandidatland till Nato förlorat förmågan att uttrycka sig kritiskt” och fortsätter:

”Inte ens Försvarsberedningen förmår att i nuläget uttrycka sig nyanserat kring Turkiet. Varken Turkiets demokratiska brister eller inre repression omnämns”

”Turkiet klassas enligt Freedom House index som ”Not free” och får enbart 32 av 100 möjliga poäng vad gäller mänskliga fri- och rättigheter och ligger därmed bakom länder som Pakistan, Marocko och till och med Haiti. I The Economist Democracy Index 2022 beskrivs Turkiet som en hybridregim och hamnar på 103 plats i rankningen.” – Emma Berginger.

Läs mer: 

• Böter för turkiska oppositionella tv-kanaler
• ”Fredens öar”: Kan Nato påverka Åland?
• Färre negativa till Nato
• Vi får inte gömma oss under kärnvapenparaplyet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV