Radar · Migration

300 pakistanier uppges ha dött i båtkatastrofen – landet i sorg

Raja Yousaf, till höger i bild, tröstas av vänner i byn Konti i den Pakistanstyrda delen av Kashmir.

Pakistan sörjer minst 300 personer som sägs ha omkommit på Medelhavet förra veckan. Det är fortsatt svårt att säga exakt hur många som drunknade när en överfylld migrantbåt sjönk utanför Grekland.

Måndagen är en nationell sorgedag i Pakistan, med anledning av att så många av landets medborgare omkom i båtolyckan. Under helgen greps tio personer av pakistansk polis, misstänkta för att ha varit delaktiga i smugglingen av människor som befann sig på den överfyllda fiskebåten.

”Det är med tunga hjärtan vi ger våra mest innerliga kondoleanser till sörjande familjer i denna tid av djup sorg. Våra tankar och böner går till er och vi ber för att de avlidnas själar ska finna evig ro”, meddelar Muhammad Sadiq Sanjrani, talman i Pakistans senat, enligt pakistanska medier.

”Denna förkrossande händelse visar på det akuta behovet av att ta itu med och fördöma den avskyvärda illegala människohandeln”, fortsätter han.

Människor överallt

En fiskebåt som var fylld till brädden med människor var på väg från Libyen mot Italien när den hamnade i sjönöd och sjönk under natten mot onsdag förra veckan. Olyckan skedde omkring sju mil från den grekiska halvön Peloponnesos sydvästra kust.

Bild från Greklands kustbevakning föreställande olycksbåten
Bild från Greklands kustbevakning föreställande olycksbåten. Foto: Greklands kustbevakning/AP/TT

Bilder som den grekiska kustbevakningen tog under ett långt händelseförlopp visar hur hundratals människor befann sig ombord på båten innan den kapsejsade. Drygt 100 personer räddades ur vattnet och flera av de överlevande har vittnat om att ytterligare mängder av människor befann sig under däck.

Mellan 400 och 750 personer kan ha varit ombord, enligt olika uppgifter, vilket innebär att förlisningen kan vara en av de värsta katastroferna som har skett på Medelhavet.

78 personers döda kroppar har kunnat bärgas ur havet.

"Han ringde innan"

Uppgifterna från Pakistan har inte fått någon bekräftelse från grekiskt håll.

Den 21-årige pakistaniern Muhammad Akash ringde sin familj innan han klev ombord på båten förra helgen, rapporterar AFP, som har talat med hans anhöriga.

Enligt hans farbror hade Muhammad Akash gett sig av för tre månader sedan i jakten på bättre framtidsutsikter i Europa. Han uppges därtill ha haft kontakt med två vänner hemifrån som redan hade tagit sig till Italien.
Akash antas vara en av de hundratals människor vars resa slutade till havs.

Artikeln har uppdaterats. 

Läs mer:

Migrantbåt sjönk – minst 32 döda