Radar · Utrikes

Ursäkt för ”hemskt” beteende mot gaymilitärer

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har riktat en formell ursäkt för det historiskt ”hemska” beteendet mot HBTQI-personer under den tid då homosexualitet var förbjudet inom militären.

– Förbudet för HBTQI-personer att tjänstgöra i vår militär fram till år 2000 var ett förskräckligt misslyckande för den brittiska staten, slog Sunak fast i ett anförande i det brittiska parlamentet på onsdagen.

– Under denna period fick många utstå våld och fruktansvärda sexuella övergrepp, homofobisk mobbning och trakasserier, samtidigt som de modigt tjänade detta land, fortsatte den brittiska premiärministern.

Sedan bad han om ursäkt å den brittiska statens vägnar.

Ursäkten är föranledd av resultaten i en granskning av hur HBTQI-veteraner som tjänstgjorde mellan 1967 och 2000 behandlades inom militärsektorn. Rapporten som beställdes av den tidigare premiärministern Boris Johnson blev klar tidigare i år men offentliggjordes på onsdagen.

I rapporten beskrivs ”chockerande bevis på en kultur av homofobi och mobbning, utpressning och sexuella övergrepp, kränkande utredningar om sexuell läggning och sexuella preferenser, skamliga medicinska undersökningar, inklusive konverteringsterapi (så kallad omvändelseterapi)”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV