Radar · Utrikes

Ryskt hot mot fartyg som seglar till Ukraina

Ett fartyg lastas med spannmål i den ukrainska hamnstaden Odessa i juli 2022.

Rysslands försvarsdepartement meddelar i ett uttalande att alla fraktfartyg som seglar till ukrainska hamnar vid Svarta havet ska betraktas som ”potentiella bärare av militär utrustning”.

Beslutet ska enligt departementet gälla från och med midnatt, natten till torsdagen lokal tid.

Vidare uppger departementet att ”flaggstaterna för dessa fartyg kommer att anses vara part i den ukrainska konflikten på Kievregimens sida”.

Beskedet kommer efter att Ryssland beslutade att inte förlänga spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina som löpte ut i måndags.

Efter det ryska beslutet i måndags meddelade Ukraina att man är redo att fortsätta exportera spannmål utan Ryssland.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak har också uppgett att Kiev överväger en gemensam militärpatrull bland Svartahavsländerna.

I tisdags varnade Kreml för ”riskerna” med att etablera rutter på Svarta havet utan Rysslands deltagande.

Onsdagens ryska uttalande säger också att ”vissa områden i de nordvästra och sydöstra delarna av de internationella vattnen i Svarta havet har förklarats tillfälligt farliga för passage.”

Den nu brutna överenskommelsen om spannmålsexport från Ukraina förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillät Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar, Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV