Radar · Utrikes

Vädjan och löften om tunga vapen inför Ramsteinmöte

USA ska leverera närmare 100 stridsfordon av typen Stryker för att stärka Ukrainas militära förmåga mot de ryska invasionsstyrkorna.

Västländer donerar tunga stridsmedel i stor omfattning till Ukraina.
Beskeden kommer inför ett möte med 50-tal länder på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland under fredagen. ”Ukraina behöver stridsvagnar”, skriver landets presidentrådgivare med udden riktad mot Berlin.

”Tid att sluta Putindarra och ta det sista steget. Ukraina behöver stridsvagnar – stridsvagnar är nyckeln till att avsluta detta krig på riktigt” fortsätter presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak på Twitter.

Kiev, och inte minst president Volodymyr Zelenskyj, skärper kraven på omvärlden att skicka det riktigt tunga artilleriet till östra frontlinjen för att bekämpa de ryska invasionsstyrkorna.

Samlingen på fredag på flygvapenbasen Ramstein i södra Tyskland kan bli avgörande för nästa taktiska steg i den ukrainska krigföringen. Ett 50-tal länders representanter, däribland samtliga Natoländer, är inbjudna av USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Flera utspel

Redan inför mötet kom utspel från bland annat Paris, London, Köpenhamn, Stockholm och konferensen i Davos i Schweiz om nya löften om vapenleveranser.

Störst är löftet från Washington DC med ett militärt stödpaket på 2,6 miljarder dollar. Närmare 100 stridsfordon av typen Stryker och troligen fler än 50 stridsfordon av typen Bradley ska levereras, samt omfattande mängder ammunition.

Samtidigt har Tysklands hållning kommit att kritiseras när det gäller militärt stöd.

Ukraina vill ha den effektiva tyska stridsvagnen Leopard 2. Berlin och förbundskansler Olaf Scholz tvekar. Enligt tyska tidningen Süddeutsche Zeitung har Scholz ringt till sina amerikanska vänner och sagt att Tyskland kan skicka stridsvagnar om USA levererar bland det tyngsta USA:s militär har på marken: stridsvagnen M1 Abrams.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki väste på torsdagen om att Polen kan skicka sina Leopardvagnar på egen hand om inte Berlin kommer till ett snabbt beslut.

"Akut behov"

Ukrainas president har upprepade gånger vädjat till Berlin om leverans. Utrikesminister Dmytro Kuleba och försvarsminister Oleksij Reznikov stämmer in i förhoppningar om att få stridsvagnar av typen Leopard.

”Vi vädjar till alla partnerstater som redan har tillhandahållit militär hjälp, eller planerar att ge sådan, att avsevärt öka sina praktiska bidrag till att stärka Ukrainas förmåga att försvara sig själv”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Tillgången till moderna stridsfordon är ”en av de mest trängande och akuta behoven”, säger ministrarna, som hoppas få ta emot avancerade stridsvagnar av typen Leopard, och lovar att i sådana fall använda sådana ansvarsfullt.

Frågan på fredagen i Ramstein är om Berlin lämnar ett löfte om att leverera den av Ukraina eftertraktade stridsvagnen.

Fakta: Nytt militärt stöd till Ukraina

Mötet på den amerikanska flygvapenbasen Ramstein i förbundslandet Rheinland-Pfalz i södra Tyskland hålls den 20 januari.

Ett 50-tal länder deltar i mötet som leds av USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

USA har inför mötet beslutat om ett stödpaket på 2,6 miljarder dollar. 100 stridsfordon av typen Stryker och troligen fler än 50 stridsfordon av typen Bradley ingår i stödpaketet.

Bland övriga nya löften finns ett brittiskt löfte om att leverera Challenger 2-stridsvagnar. Storbritannien skickar även 600 robotar av typ Brimstone enligt besked på torsdagen.

Frankrike har tidigare lovat stridsfordon av typ AMX-10 RC, okänt hur många.

Danmark donerar 19 fransktillverkade artilleripjäser, så kallade haubitsar.
Sveriges regering presenterade på torsdagen ett nytt stödpaket som innehåller bland stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer.

Källa: AFP, AP, BBC (TT)