Radar · Miljö

Thunberg i Davos: Här finns de skyldiga

Greta Thunberg, längst till höger, i panelsamtalet i Davos.

Greta Thunberg är tillbaka i Davos, där den svenska klimataktivisten tidigare tampats med Donald Trump och andra toppolitiker på Världsekonomiskt forum (WEF). Och hon riktar hård kritik mot den elit som samlas där.

– Här finns egentligen de människor som i första hand driver på förstörelsen av vår planet, säger Thunberg i ett panelsamtal med bland andra Fatih Birol, chef för Internationella energiorganet (IEA).

I den schweiziska skidorten samlas årligen toppolitiker och företagsledare på WEF. Sedan Thunberg och hennes miljörörelse Fridays for Future blivit världskänd har hon varit på plats flera gånger, och så även i år.

Denna gång kommer aktivisterna direkt från Tyskland, där de i veckan protesterat i Lützerath, en 800-årig by som nu ska rivas till förmån för utökad utvinning av det förorenande brunkolet.

– Folk säger: Åh, intressant kontrast att komma hit från leran i Lützerath, säger Thunbergs kollega Luisa Neubauer, som är en stor miljöprofil i hemlandet Tyskland.

– Men vi vadade i smutsen där, och här blir vi vittnen till smutsiga affärer, så jag vet inte om skillnaden är så stor.

Under 2020 års möte blev Thunberg extra uppmärksammad genom en indirekt debatt med USA:s dåvarande president Donald Trump – de var båda på plats, men träffades aldrig öga mot öga.

Trump reagerade på Thunbergs kritik om bristande klimatpolitik med att avfärda henne som någon som ”måste ta tag i sina aggressionsproblem”.
Greta borde fokusera på andra länder, sade han – men erkände senare att han gärna hade träffat henne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV