Radar · Miljö

Plastkulor rann ut i havet – svårt att sanera

Räddningstjänsten fick ta hjälp av Kustbevakningen.

Efter ett haveri på ett reningsverk vid Nyköping vällde mängder av plastkulor ut i havet. Nu pågår arbetet med att försöka fånga upp kulorna – och det är inte så enkelt.

Larmet inkom till räddningstjänsten strax efter klockan nio på torsdagen, vilket Södermanlands Nyheter var först med att rapportera om.

– Vårt befäl i Nyköping fick ett samtal direkt från reningsverket, det hade varit någon form av haveri där, under en process där de använder små plastkulor. En mängd av dem har smitit ut i havet, säger Roger Magnusson vid Södertörns brandförsvarsförbund till TT.

Avloppsvatten läckt ut

Räddningstjänsten fick ta hjälp av Kustbevakningen eftersom man inte hade tillräckliga resurser för arbetet, säger Magnusson. Med endast en gummibåt blev räddningsinsatsen för svår.

Läckaget beror på en driftstörning på reningsverket, säger Annika Hedberg, pressanvarig på Nyköpings kommun. Uppskattningsvis har tusentals plastkulor läckt ut, som i form och storlek kan liknas vid pastahjul.

– Det blev ett överflöd av vatten i processen, och då gick avloppsvatten ut i havet. I det vattnet kom de här plastkulorna, så kallade biobärare, ut.

Måna om sanering

Man vet ännu inte vad driftstörningen beror på, men det läcker inte längre ut plastkulor i havet, säger Hedberg, eftersom man har satt upp ett nät vid utloppet. Nu arbetar man med att försöka samla upp det som läckt ut.

– Man försöker fånga upp det man ser, men det är komplicerat eftersom det ligger is på fjärden.

Plastkulorna används i reningsprocessen för att undvika kemikalier, berättar Nyköpings kommuns VA-chef Madeleine Jansson för Eskilstuna-kuriren.

– Kulorna består av ren plast och det är inga kemikalier på dem. Men det är plast och det ska inte vara i naturen, vi är väldigt måna om att utföra sanering.