Radar · Morgonkollen

Frankrike laddar för strejker

 Frankrikes fackförbund blåser upp till strid om pensionerna.

Frankrike står inför en torsdag med strejker och demonstrationer som väntas påverka transporter och skolor över hela landet. Transportministern varnar för en ”djävulsk torsdag” på grund av protesterna mot Emmanuel Macrons regerings pensionsreform.

Pensionsreformen som presenterades förra veckan innebär att pensionsåldern för de flesta i landet höjs från 62 år till 64 år.

Frankrikes fackföreningar uppmanade genast till massmobilisering. Det är första gången som fackföreningarna gör gemensam sak på 12 år. Den gången handlade det också om pensionsåldern som höjdes från 60 till 62 år.

Strejkerna som utlysts på torsdagen väntas stoppa det mesta av kollektivtrafiken i Paris och stora delar av tågtrafiken i hela Frankrike.

Många föräldrar kommer också behöva stanna hemma och ta hand om sina barn eftersom 70 procent av grundskolelärarna väntas gå ut i strejk och många skolor håller stängt, enligt det största lärarfacket.

Philippe Martinez som är bas för fackföreningen CGT sade att han hoppas på ”mycket folk på gatorna och många som strejkar”.

Fackföreningarna hoppas på mer än en miljon demonstranter i mer än 200 städer runt om i Frankrike.

Franska medier har rapporterar att polisen räknar med mellan 550 000 och 750 000 demonstranter, inklusive 50 000 till 80 000 i Paris.

Inrikesminister Gerald Darmaning sade på onsdagen att 10 000 poliser och gendarmer kommer att vara i beredskap.

Transportminister Clement Beaune har varnat för att det kommer att bli en ”djävulsk torsdag” och uppmanar alla som kan att jobba hemifrån.