Radar · Miljö

Skidåkare uppmanar förbund att leda klimatomställning

Linnea Mobärg är en av cirka 200 skidåkare som skrivit under brevet till Internationella skidförbundet.

Snabba upp arbetet för att bli klimatneutrala och anpassa skidsäsongen efter klimatet! Den uppmaningen kommer från 200 skidåkare från runtom i världen i ett öppet brev till Internationella skidförbundet, FIS.

”Vi upplever redan effekterna av klimatförändringarna i vår vardag och vårt yrke”, skriver skidåkarna i det öppna brevet som skickades till Internationella skidförbundet, FIS, i veckan.

Som exempel nämner de tävlingar som ställs in på grund av extremväder eller brist på snö, träningsbackar innan säsongsstart som blir alltmer sällsynta på grund av smältande glaciärer samt en allt mer överhängande risk för att det inte kommer att gå att tillverka konstsnö i flera klassiska världscupsbackar, när vintertemperaturerna kryper upp över nollan allt oftare.

Därför vill de nu se att FIS gör mer för att gå före i kampen mot klimatförändringarna. ”Vi är medvetna om FIS nuvarande hållbarhetsarbete och bedömer det som otillräckligt”, skriver de.

Bland annat vill de att förbundet åtar sig att nå netto nollutsläpp för alla evenemang senast år 2035. Dessutom vill de att det tas fram en hållbarhetsstrategi för att halvera utsläppen till år 2030.

Långa resor stor utsläppskälla

För att nå dit ger de flera konkreta förslag. Bland annat att se till att planera in internationella tävlingar så att onödiga resor kan undvikas.

”De flesta av lagens koldioxidutsläpp orsakas av att resa långa sträckor. Till exempel: Den här säsongen reser herrarnas alpina världscup från Europa till Nordamerika och tillbaka två gånger. Tävlingarna i Beaver Creek i november och de i Aspen i februari ligger 50 km från varandra. Att planera dessa två tävlingar efter varandra skulle minska koldioxidutsläppen med cirka 1 500 ton”, står det i brevet.

Skidåkarna föreslår också att skidsäsongens första lopp senareläggs och startar i slutet av november istället för slutet av oktober. 

Brevet har skrivits av den österrikiske störtloppsåkaren Julian Schütter som är ambassadör för klimatkampanjgruppen Protect Our Winters (Pow). Omkring 200 skidåkare och vinteridrottare har skrivit under uppropet, däribland flera svenskar, som till exempel Linnea Mobärg, Johanna Hagström, Felix Monsén och Björn Sandström.

Linnea Mobärg är även hon ambassadör för protect our winters. I sin presentation på organisationens svenska hemsida säger hon att ”nu pratar alla i skidvärlden om  klimatförändringarna hela tiden, till exempel hur mycket glaciärerna har krympt de senaste åren. Det känns inte bra, jag vill ju alltid kunna åka skidor och jag vill att mina barn ska kunna göra det”.