Zoom

Rasism och hat – mot jordbävningens offer: ”Karma”

Människor i Antakya, Turkiet, försöker värma sig medan de väntar på att räddningsarbetarna ska finna deras familjemedlemmar bland rasmassorna – tio dagar efter jordbävningarna som är de dödligaste i Turkiets historia och även har lett till stora förluster i det krigsdrabbade Syrien.

Samtidigt som uppgifter om jordbävningarna i Turkiet, som uppges vara bland århundrades värsta, började dyka upp i medierna, strömmade rasistiska och hatiska kommentarer i det svenska Twitter-flödet – och mediehusen lät inte vänta med sina Nato-analyser av tragedin.

Natten mot måndagen den 6 februari, klockan 04:17, slog en kraftig jordbävning med magnitud 7,8 till i sydöstra Turkiet, i provinsen Kahramanmaraş. Bara timmar senare inträffade ytterligare ett kraftigt skalv. Minst tio provinser i Turkiet har ödelagts av jordbävningarna som också har lett till stor förödelse i redan krigsdrabbade Syrien. Bara i Turkiet har tiotusentals byggnader jämnats med marken.

Enligt Världshälsoorganisationen är jordbävningarna den värsta naturkatastrofen som inträffat i världen på hundra år, och påverkar drygt 26 miljoner människor. Över 45 000 människor har hittills bekräftats döda och många har ännu inte grävts fram ur rasmassorna.

Men strax efter att de första rapporterna om katastrofen började dyka upp i svenska medier på måndagen skedde något som chockade många Twitter-användare. I och med konflikten mellan Sverige och Turkiet i Natodebatten riktades många häpnadsväckande och rasistiska kommentarer – mot jordbävningsoffer.

”Gud straffar Turkiet” skriver en användare under Expressens artikel om människor som dött. ”Hoppas det blir många fler jordbävningar där så hela Turkiet rasar ihop”, fortsätter en annan.

En av flera reaktioner på jordbävningarna i Turkiet i det svenska Twitter-flödet
En av flera reaktioner på jordbävningarna i Turkiet i det svenska Twitter-flödet. Foto: Skärmdump Twitter

Liknande kommentarer – och de är inte få – ses under flera nyheter om jordbävningen. Många använder sig av ordet ”karma” i sina reaktioner på tragedin.

”Karma är en bitch!”, skriver en användare.

Några av kommentarerna under en Expressen-artikel om jordbävningen
Några av kommentarerna under en Expressen-artikel om jordbävningen. Foto: Skärmdump Twitter

I flera kommentarer riktas också kritik mot regeringens beslut att via Röda korset och Röda halvmånen skicka humanitärt stöd till det jordbävningsdrabbade landet och en del argumenterar för att Turkiet först ska godkänna Sveriges Natomedlemskap.

Bland de som hånat jordbävningsoffren i Turkiet finns också SD-politikern Tom Bohman, något som Norrländska socialdemokraten (NSD) var först att rapportera om. Bohman, som enligt tidningen även tidigare uttryckt sig rasistiskt, skrev bland annat att jordbävningen i Turkiet är ”karma”. Efter att händelsen uppmärksammades har Bohman, som sitter som politiker både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Gällivare, tagit timeout, enligt SVT nyheter.

SD-politikern Tom Bohmans kommentar på Twitter efter jordbävningarna i Turkiet
SD-politikern Tom Bohmans kommentar på Twitter efter jordbävningarna i Turkiet. Foto: Skärmdump Twitter

”Känner knappt igen mig i det här nya, mörkare landet”

Inte minst bland människor med rötter i de drabbade länderna har reaktionerna gett upphov till ilska liksom sorg. En av dem är svensk-turkiska Ayla Löfving, som har familj i de jordbävningsdrabbade områdena. I en debattartikel i Expressen skriver hon om hur ordet ”karma” efter jordbävningen plötsligt dök upp som en trend i hennes Twitter-flöde – och känslorna som följde därpå.

”Karma”. Jag låter ordet sjunka in. Samtidigt sitter mina kusiner – varav en är nyopererad – fast i det iskalla Gaziantep som skakades av ett skalv som uppmätte 7.8 på richterskalan. Tusentals byggnader jämnades med marken och efterskalven fortsätter att dåna.”

Något håller på att förändras i Sverige, fortsätter Ayla.

”Jag har alltid haft en positiv bild av Sverige och aldrig känt igen mig när svenskar beskrivits som rasistiska. Det är helt enkelt inte den bild som dykt upp i mitt huvud. Men något håller på att förändras – och jag känner knappt igen mig i det här nya, mörkare landet.”

En kvinna sitter intill kroppar som har grävts fram ur rasmassorna i Antakya, Turkiet
En kvinna sitter intill kroppar som har grävts fram ur rasmassorna i Antakya, Turkiet. Över 40 000 människor har hittills bekräftats döda i Turkiet och Syrien till följd av de kraftiga jordbävningarna. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Nato-analyser – direkt efter tragedin

Något annat som fått Ayla Löfving, liksom många andra att reagera, är mediers rapportering om tragedin. Samma dag som jordbävningen slog till började ledande nyhetsmedier i Sverige publicera analyser över hur katastrofen skulle kunna påverka Sveriges inträde i Nato och det turkiska valet. Detta samtidigt som tiotusentals människor, varav flera barn, låg under rasmassorna.

”När hotet kommer från naturen och inte från terrorister blir läget svårt för Erdogan”, skriver Emma Bouvin i DN. Samma dag publicerar tidningen också en artikel med rubriken ”Expert: Jordbävningen kan påverka Sveriges Natoprocess”Även i Expressen publiceras politiska analyser, samma dag som jordbävningen inträffat. 

”Rasismen, självcentreringen och avhumaniseringen är brutal. Och det är inte bara på Twitter som fokus flyttas från de verkliga offren. Knappt har ett dygn gått efter en av de värsta jordbävningskatastroferna i modern tid innan det spekuleras i vad det kan ha för påverkan på det turkiska valet. Är detta ”bra” eller ”dåligt” Erdogan? Osmakligt”, skriver Ayla Löfving.

Även på Twitter reagerar människor på tidningarnas politiska analyser direkt efter naturkatastrofen som skördat tiotusentals liv.

En reaktion på artikeln i DN, samma dag som jordbävningarna
En reaktion på artikeln i DN, samma dag som jordbävningarna. Foto: Skärmdump Twitter

Ljus i mörkret

Men, även om de hatiska kommentarerna tycks vara förvånansvärt många, utgör de inte en majoritet. Flera Twitter-användare har markerat mot hatet och avhumaniseringen och uttrycker oro för vad som håller på att ske i samhället.

”Min son som går i 8:an sade igår när han kom hem från skolan att det var flera klasskamrater som tyckte det var rätt åt turkarna att drabbas av en jordbävning eftersom de ”jävlas” med Sveriges Nato-ansökan. Vad är det för fel på folk!”, skriver en Twitter-användare.

”Fy på er syn på världen”, skriver en annan.

Foto: Skärmdump Twitter
Foto: Skärmdump Twitter

Hos många som har anhöriga i de drabbade länderna har dock hatstormen som riktats mot alla de tusentals civila som krossats under rasmassorna lämnat en ”bitter eftersmak och en uppgiven insikt om den medmänsklighet vi verkar ha förlorat”, som Ayla Löfving beskriver det.

”(…) här ligger empatilösa personer i sina varma sängar och twittrar #karma. Det kommer inte glömmas. Och då pratar jag inte om Erdogan utan om alla med turkiska och syriska rötter som växer upp i det här landet. Alla som har anhöriga där nere och som blev avhumaniserade på detta sätt i vårt utåt så föredömliga land.”