Radar · Fred

Demonstration: ”Vi måste utforska alla vägar som kan få stopp för kriget”

Demonstrationen För fred och frihet i Ukraina hålls exakt ett år efter demonstrationen mot Rysslands aggressioner och krigsförberedelser förra året.

360 dagar har det gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Idag hålls en demonstration för fred och frihet i Ukraina på Odenplan i Stockholm, med en rad organisationer som medarrangörer.
– Vi vill kräva ett slut på kriget och att Putin ställs inför rätta, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds.

Det har gått exakt ett år sedan som flera oroliga organisationer samlade till demonstration mot Rysslands aggressiva beteende och krigsförberedelser. Idag samlas de och flera andra organisationer på samma ställe, Odenplan, för att ”kräva” ett slut på kriget. Något som givetvis är svårt.

– Ukraina har rätt att försvara sig, men vi måste samtidigt göra allt vi kan för att stoppa kriget, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds och konferencier under demonstrationen, till Syre strax innan start.

Med en rad talare lyfts en rad aspekter av kriget: Svenska Läkare mot Kärnvapen talar om kärnvapenhotet, Greenpeace pratar om den ryska gasen, en exportvara som måste stoppas och som Sverige måste sluta köpa.

"Det spelar roll"

Kerstin Bergeå vill trycka på civilsamhällets viktiga roll i det hela.

– Vi i civilsamhället har drivit förändringsarbete förut. Att vi finns, att vi ser och inte ger upp, det är viktigt att vi känner det. Att det spelar roll tillsammans med en världsopinion. För Ryssland kan faktiskt avsluta kriget, de kan dra tillbaks sina trupper. Skulden är Rysslands som bryter mot folkrätten på det här oroväckande sättet.

Hon skulle vilja se en bredare debatt om möjliga vägar framåt mot fred i samhällsdebatten.

– Det har blivit en väldigt snäv debatt. Upprustning och Nato presenteras som det enda alternativet. I en mer militariserad debatt så blir man mindre intresserad av att trycka på också andra vägar. Men världssamfundet har ett ansvar att göra allt man kan för att lösa konflikter fredligt.

Under demonstrationen kan de som vill skriva vykort som sedan ska skickas till ryska ambassaden. En del av det påverkansarbete som behövs.

– Vi måste utforska alla vägar som kan få stopp för kriget. Putin och alla ansvariga måste ställas inför rätta. Vi ska inte gynna Rysslands krigskassa genom att köpa gas från Ryssland och vi måste hålla dialogvägen öppen. Så att manegen är krattad för det när Ukraina är redo för dialog.