Radar · Inrikes

Jubel över domen – vill inte se fångutbyte

Demonstranter jublade över domen.

Hovrättens livstidsdom mot den utpekade iranske bödeln Hamid Noury möttes av jubel av en stor samling demonstranter. "Alla här är så klart glada, liksom miljoner i Iran", säger Mosim Saffar.

Hundratals demonstranter, varav många regimkritiska exiliranier, samlades utanför Svea hovrätt i Stockholm på tisdagen.

Jubel och slagord utbröt efter beskedet att hovrätten fastställer livstidsstraffet för den utpekade bödeln Hamid Noury, som döms för delaktighet i massavrättningar av politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988.

”Är deras röster”

Nazanin Hosseini har bara befunnit sig några veckor i Sverige och menar att hon representerar de iranier som inte kan säga vad de tycker.

– Vi är här för att vara deras röster. Den här mannen borde inte förlåtas, han var orsaken till så många dödsfall i Iran, bara för att de tänkte annorlunda.

Soheila Dashti var tårögd i väntan på domen. Hon berättar att två av hennes kusiner avrättats i hemlandet.

– Jag jobbade som lärare i Iran. Många av mina elever avrättades, unga tjejer. Jag kan inte låta bli att tänka på dem. Att vara deras röst och berätta för svenska folket.

Dashti betonar att avrättningarna inte har upphört i Iran.

– Den här regimen är omänsklig. Den går emot alla principer som världen står för. Vi måste väcka opinion. Det är därför jag är här.

”Måste stå upp”

Det finns tecken på att Iran vill använda fängslade svenskar som förhandlingsbrickor för att få hem Noury. Det vore olyckligt, enligt flera av demonstranterna.

– Självklart vill vi att svensken friges omedelbart. Men vi hoppas inte att det blir något liknande som den belgiska regeringen gjorde – som bytte oskyldiga mot en terrordömd diplomat, säger Mosim Saffar.

Soheila Dashti är inne på samma spår.

– Om man ger efter för diktaturer och ger upp sina principer kommer de aldrig att sluta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV