Radar · Utrikes

Israelisk gisslan: Aldrig varit så rädd

Chen Almog-Goldsteins familj visar bilder på de fängslade familjemedlemmarna vid tiden för fångenskapen i Gaza.

Efter att under sju veckor ha hållits som gisslan av Hamas i Gaza släpptes israeliska Chen Goldstein-Almog och tre av hennes barn. Men familjen varnades av sin fångvaktare för att återvända till sitt hem på kibbutzen Kfar Azza. "Han sa att de skulle komma tillbaka", berättar hon för New York Times.

Den 7 oktober förändrades livet för Chen Goldstein-Almog. Tillsammans med sin make och deras fyra barn levde hon sedan 20 år tillbaka på den idylliska kibbutzen Kfar Azza, bara fem kilometer från Israels gräns mot Gaza. Men på morgonen den 7 oktober stormades kibbutzen av tungt beväpnad milis från terrorstämplade Hamas, som under flera timmar gick från hus till hus och metodiskt dödade över 60 människor.

Chen Goldstein-Almogs make Nadav och hennes äldsta dotter mördades under massakern. Själv togs hon och de överlevande tre barnen som gisslan av Hamas och fördes till Gaza. Efter att i november ha släppts av den terrorstämplade organisationen berättar den 48-åriga tidigare socialarbetaren nu i en intervju med New York Times om tiden i fångenskap.

Enligt Goldstein-Almog hölls gisslan under en stor del av tiden i ett rum i en lägenhet i Gaza, men flyttades också till tunnlar, en moské och till en ödelagd stormarknad.

Rädslan för att dö var hela tiden starkt närvarande – och fångvaktarna brast ibland ut i gråt av oro för sina egna familjer, enligt Goldstein-Almog.

– Vi var hela tiden i fara och hade aldrig tidigare varit så rädda, berättar hon för tidningen.

Chen Goldstein-Almog beskriver skräcken när hon tillsammans med medfångarna en natt beordrades att lämna ett gömställe i Gaza – mitt under Israels massiva bombardemang.

– När vi stod på gatan i ett totalt mörker hörde vi en explosion ovanför oss. Vi tryckte upp oss mot en husvägg och jag kunde se en laserpekare riktas mot oss – som om vi var måltavlan, säger hon.

– Det absurda i hela situationen kändes vansinnigt.

”Vågade inte uttrycka negativa känslor”

Den 48-åriga fyrabarnsmamman berättar att hon behandlades ”respektfullt” av sina fångvaktare. Samtidigt understryker hon att andra i gisslan vittnat om betydligt sämre förhållanden – däribland två kvinnor, som ska ha utsatts för sexuella övergrepp.

Chen Goldstein-Almog vittnar om att det märkligaste hon upplevde under sin sju veckor långa fångenskap var de timslånga samtalen med fångvaktarna. Vid ett tillfälle bad en av de beväpnade männen om ursäkt för massakern på hennes man och dotter.

– Han sade att det var ett misstag och att det stred mot Koranens lära, säger hon.

Uttalandet följdes av en lång tystnad, då rummet fylldes av en alltmer laddad stämning, enligt Goldstein-Almog.

– Jag svarade inte. Jag kände inte att jag kunde uttrycka några negativa känslor, säger hon.

”Åk inte tillbaka till kibbutzen”

Kfar Azza var den kibbutz som drabbades hårdast under Hamas samordnade attack, och israeliska soldater har vittnat om de fasansfulla scener som mötte dem på platsen, där stympade och brända kroppar i alla åldrar hittades på gator och i hus.

Efter händelsen finns bland många av de överlevande en stark vilja att återuppbygga kibbutzen – men enligt Chen Goldstein-Almog varnade hennes fångvaktare familjen för att återvända till Kfar Azza.

– Han sade att vi inte skulle åka tillbaka dit eller till någon annan plats så nära Gaza. ”Åk till Tel Aviv eller längre norrut, för vi kommer tillbaka”, sade han, berättar hon.

Då svarade jag: ”Kasta inte en granat nästa gång ni kommer. Ni behöver bara knacka på dörren”.