Radar · Basinkomst

Därför hamnar utförsäkrade mellan stolarna

Det är vanligt att arbetslösa som varit sjukskrivna tidigare och fått nej till sjukpenning söker för få jobb, ibland för att arbetsförmedlaren sagt att de inte behöver.

Tidigare sjukskrivna får veta att de inte behöver söka jobb. Sedan nekas de ändå arbetslöshetsersättning. Det är en av flera orsaker till att personer som har fått avslag på sjukpenning saknar inkomst efteråt, visar en ny rapport.

De flesta som varit sjukskrivna börjar jobba eller får arbetslöshetsersättning efter att ha fått nej till fortsatt sjukpenning av Försäkringskassan.

Men sju procent, drygt 1 600 personer, saknar inkomst efter avslaget. Nu har Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) för första gången granskat varför.

Ungefär hälften som fått avslag skriver in sig hos Arbetsförmedlingen. Väl där nekas de ändå ersättning. Den vanligaste orsaken är att reglerna missgynnar folk som varit sjukskrivna länge eller som jobbat för lite innan de blev sjuka.

Dessutom händer det att personen registreras som ”arbetssökande med förhinder”. En del får då veta av sin arbetsförmedlare att de inte behöver söka jobb, men sedan drar arbetslöshetskassan ändå in ersättningen.

Att några aldrig skriver in sig på Arbetsförmedlingen efter att ha fått avslag kan bero på att de anser sig för sjuka för att jobba eller inte tror att förmedlingen kan hjälpa till.

I utredningen föreslås bland annat att Försäkringskassan måste bli bättre på att ha kontakt med personer som får avslag och informera hur de ska kunna behålla sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Dessutom bör regeringen se över reglerna i arbetslöshetsförsäkringen och skapa ett arbetsmarknadspolitiskt program som ger bättre stöd till gruppen direkt efter avslaget, enligt utredningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV