Radar · Fred

Danmark ingår också försvarsavtal med USA

Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen och statsminister Mette Frederiksen berättar om landets nya försvarsavtal med USA.

USA kommer att kunna placera soldater i nästan hela Norden. Danmark följer Sverige och de andra grannländerna och kommer att hysa amerikanska soldater på dansk mark.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) tillkännager försvarsavtalet vid en presskonferens tillsammans med försvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre).

– Vi lever i en våldsam tid med många krafter som utmanar vår demokrati och de demokratiska spelreglerna, säger Frederiksen, när hon motiverar avtalet med USA.

Statsministern säger sig inte vilja hymla om att avtalet utgör en stor kursändring i dansk försvarspolitik. Amerikansk militär kommer att kunna stationeras permanent på tre flygbaser på Jylland: i Karup, Skrydstrup och Ålborg.

– Det gäller både i kortare och längre perioder. På det här sättet stärker vi USA:s tillgång till Europa och Östersjön, och det bidrar till Natos kollektiva försvar av Europa. Det är en kärnuppgift för både Nato och för Danmark, säger Mette Frederiksen.

– Vi har ännu inte tagit ställning till hur många (amerikanska soldater) det kommer att handla om.

Danmark har liksom Norge varit medlem av Nato sedan militäralliansen bildades 1949.