Radar · Utrikes

Mexiko och Kalifornien rustar för monsterorkan

Sandsäckar skyddar ett hus i Seal Beach, Kalifornien, inför orkanen Hilary.

”Katastrofala och livshotande översvämningar” kan bli konsekvensen när orkanen Hilary drar in över nordvästra Mexiko och sydvästra USA, varnar amerikanska myndigheter.

Orkanen väntas nå nordvästra Mexiko på söndagsmorgonen, svensk tid, och sedan fortsätta vidare norrut över gränsen mot USA. Där kan den bli den första tropiska stormen i delstaten Kalifornien på 84 år.

Los Angeles och andra städer i delstaten rustar för den ovanligt kraftfulla ”monsterorkanen” Hilary genom att hjälpa hemlösa bort från gatorna och förbereda evakueringar.

Nationalparkerna Joshua Tree och Mojave national preserve i Kalifornien har stängt för att hindra att besökare blir strandsatta vid en översvämning. I regionen, däribland i delstaten Arizona, har myndigheterna delat ut sandsäckar för att skydda fastigheter mot översvämningar.

Även den mexikanska staden Tijuana, vid gränsen mot USA, riskerar farliga översvämningar. Många av husen i staden, som har 1,9 miljoner invånare, är byggda på branta bergssluttningar. Staden har förberett vindskydd och har varnat invånarna.

– Vi är en utsatt stad eftersom vi ligger vid en av världens mest besökta gränsövergångar och på grund av hur landskapet ser ut, säger borgmästaren Montserrat Caballero Ramirez.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV