Radar · Utrikes

Metas nyhetsblockad försvårar i brändernas Kanada

Evakuerade från staden Yellowknife tältar i väntan på evakuering.

Över tusen bränder härjar i Kanada, och samhälle efter samhälle hotas av elden. Men myndigheterna har stött på ett nytt problem när de vill få ut information om eldens gång – att kanadensiska tidningar blockeras på Facebook och Instagram.

Radio och tv sänder och tidningarna har direktrapporteringar på internet. Men på sociala medier får de drabbade lita på meddelanden från privatstationer eller räddningstjänster.

De sociala mediejättarnas moderbolag Meta började blockera kanadensarnas tillgång till nyheter på plattformarna i början av augusti och tänker inte låta medierna komma tillbaka.

I ett uttalande på fredagen skriver bolaget att man kan använda plattformarna för att få ”korrekt information, inklusive innehåll från myndigheter, räddningstjänster och icke-statliga organisationer”.

"Helt oacceptabelt"

Uttalandet kom efter en våg av kritik, från såväl allmänhet som politiker.

– Det Meta gör är helt oacceptabelt. Jag varnade dem redan i våra samtal inför blockeringen om riskerna, säger transportminister Pablo Rodriguez till CBC.

Metas blockad är ett svar på en ny lag, Online News Act, som kräver att digitala jättar betalar för nyhetsinnehåll. Nyhetslänkar från utländska webbplatser kan inte heller ses eller delas av kanadensiska Facebook- och Instagram-användare.

Syftet med lagen är att stödja den kanadensiska nyhetssektorn, som har brottats med allt lägre annonsintäkter.

"Bara dumt och farligt"

För medier på mindre orter har beslutet inneburit stora problem när bränderna har närmat sig och information snabbt måste ut till så många som möjligt.

Cabin Radio i staden Yellowknife, som de senaste dagarna har evakuerats, har använt lyssnarna för att sprida sina nyheter. Privatpersoner har lagt ut radiokanalens nyheter som egna inlägg så att vänner och bekanta kan ta del av senaste nytt.

– Våra lyssnare har gjort ett fantastiskt jobb för att underminera förbudet. De har hittat genvägar som fungerar trots att Meta vill förhindra det, säger en redaktör på kanalen, Ollie Williams, till AP.

– De som påverkas av det här försöker hjälpa sina grannar. Det här förbudet är bara dumt och farligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV