Zoom

Lång väg kvar till jämställd fotboll – men mycket på gång

Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius och de andra i damernas landslag under en träning inför VM.

Det blev brons för svenska damlandslaget i fotboll idag. Liksom en hel del prispengar. Men fortfarande finns det ett stort gap till herrfotbollen. Och även om Sverige internationellt sett har kommit långt med jämställdheten så finns det en hel del kvar att göra.

Idag tog svenska damlandslaget hem ett brons i VM. Ett högt resultat i turneringen innebär förutom äran också en hel del prispengar. Till årets VM-turnering delas totalt 152 miljoner dollar ut, till såväl klubbar som individuella spelare. Det är en rejäl höjning från VM-turneringen i Frankrike 2019 då det delades ut 30 miljoner dollar. Men samtidigt en bra bit kvar till herrfotbollen. Förra årets VM i Qatar fick spelarna och lagen dela på totalt 440 miljoner dollar. I kronor handlar det om cirka 1,5 miljarder jämfört med 4,5 miljarder.

– Det skiljer enormt mycket pengar. Samtidigt så händer det mycket. Man ska komma ihåg att i förra VM år 2019 i Frankrike så delades det ut motsvarande 317 miljoner. Jämför det med 1,5 miljarder, säger Caroline Waldheim, chef för hållbarhet och samhälle på Svenska fotbollförbundet.

Arvodet som förbundet själva ger till spelare som deltar i landslaget är sedan 2021 helt jämställt mellan herrarna och damerna, men det är inte i dessa arvoden som de stora pengarna ligger. Betalningen ligger på 6000 kronor för att delta i en landslagssamling, det vill säga en turnering. Sedan får spelarna ytterligare 4000 kronor var för varje landskampsseger på hemmaplan och 8000 om de vinner på bortaplan.

Många satsningar i Europa

Istället är det de olika klubbarna som är spelarnas huvudsakliga inkomst, vilket kan variera rejält från klubb till klubb.

– Men de senaste 10 åren ser vi en utveckling åt rätt håll. Flera av storklubbarna i Europa satsar på sina damlag. Inte lika mycket som de satsar på herrarna om man ska vara frank. Men än så länge är det en ganska billig affär, jämfört med herrfotbollen, att satsa på att lyckas med sitt damlag, säger Caroline Waldheim.

Samma trend syns i Sverige, förklarar hon. Många av klubbarna som har traditionella herrallsvenska lag har nu börjat ha damlag i allsvenskan, något som inte varit självklart förut. Det syns även ett förändrat intresse från sponsorer.

– Man vill inte längre bara sponsra skylten på idrottsplanen. Man vill koppla det till social hållbarhet, ungdomar långt ifrån fotbollen, personer med funktionsvariationer. Vi ser en tydlig förflyttning mot ett syftesdrivet sponsorskap och det kan gynna damfotbollen och flickfotbollen. Vi får ofta kravlistor från våra sponsorer på att vi ska vara jämställda, säger Caroline Waldheim.

Spelarna garanteras prispengar

Internationellt sett så finns det många som inte kan leva enbart på sin fotboll. Men till årets VM-turnering har en viktig förändring tillkommit. Förutom att den totala summan prispengar höjts rejält så kommer det nu delas ut en individuell prispott till varje spelare. Alla som deltar i VM är garanterade minst 30 000 dollar, motsvarande drygt 320 000 kronor (se faktaruta). Ju längre laget kommer i turneringen desto större summa tilldelas spelarna. För svenska landslaget innebär det inte någon större ekonomisk skillnad, då de tilldelas bonusar vid mästerskap, men för spelare i andra länder kan det ha stor betydelse.

– Prispengar som är dedikerade till spelare var en del av det rimliga kravet som spelarna har ställt och som har varit en del av förhandlingar med Fifa. Det handlar framför allt om att säkerställa för de som har sämst villkor, de som är amatörer och så vidare, att de ska ha en möjlighet att kunna spela fotboll. Att man ska ha kvar dem i fotbollen och kunna hålla på i några år till. Det här kommer förändra deras livsvillkor, säger Caroline Jönsson, som sitter i internationella spelarfacket Fifpros styrelse, till Sportbladet.

Trycket på att Fifa ska höja prispengarna för damer och göra de jämställda med herrarnas har funnits där länge. Förra hösten skrev 150 spelar från 25 länder under ett brev från Fifpro till Fifa om just detta. Och den rejäla höjningen till detta VM verkar vara ett steg på vägen. Fifas ordförande Gianni Infantino har sagt att man satsar på att se till att damernas och herrarnas mästerskap ska vara helt jämställda gällande prispengar till mästerskapen 2026/2027.

– De pengar man då kan få är enorma. Pengar som man kan investera i sin egen inhemska fotboll, säger Caroline Jönsson till SVT.

Stereotyper bakom olika värderingar

Att prispengarna för damerna länge släpat efter de för herrarna har länge motiverats med att herrfotbollen lockar större publik, fler sponsorer och därmed drar in mer pengar. Men en ny studie sätter fingret på att detta i mångt och mycket handlar om stereotypa föreställningar om kön och genus.

I studien, som tidningen Fempers först rapporterat om, undersökte forskarna hur personer klassade herrspelares och damspelares fotbollsspel, både när deras kön framgick och när det inte gjorde det. Det visade sig att herrarna spel klassades högre när spelarnas kön var känt, men att ingen skillnad syntes när könet var okänt.

”Våra resultat ifrågasätter tanken på att den relativt låga efterfrågan på professionell damfotboll beror på dålig kvalitet i de kvinnliga spelarnas tekniska prestation”, skriver forskarna enligt Fempers.

Kommit långt – men mer att göra

Svenska damlandslagets många internationella framgångar har en delförklaring i att Sverige ur ett internationellt perspektiv kommit långt med jämställdheten.

– När jag träffar mina kollegor i Uefa så inser ju jag hur långt vi kommit och att vi har mycket att vara stolta över, både inom fotbollen och i samhället i stort som ger kvinnor en rad möjligheter. Men har man ett nationellt perspektiv så har vi en bit kvar, säger Caroline Waldheim.

Svenska fotbollförbundet arbetar bland annat med ett långsiktigt projekt som handlar om att få in fler kvinnliga tränare i fotbollen.

– Det är nog det viktigaste vi har att göra. Att få in fler tjejer i svensk fotboll, som spelare, ledare, tränare och i styrelser etc. Just nu är en tredjedel av alla spelare i Sverige tjejer/kvinnor. 30 procent jämfört med 70. Det är en bit kvar till att bli jämställd numerärt. Samtidigt har vi flest tjejer i antal, betydligt fler än de som rider!

Ett hinder till att få in fler tjejer i fotbollen är just att många tjejer väljer sin sport utefter kamratskap och gemenskap snarare än bara sporten i sig.

– Och tjejerna slutar tidigare än killar och går då ofta över till individuell träning som löpning och gymträning. Det är lite mer ömtåligt på grund av det. Slutar två tjejer i ett lag så kan hela laget gå åt skogen. Det kräver att man är tillräckligt många och får fler tjejer att spela fotboll.

Förebilder

Det finns en rad projekt som syftar till att locka fler tjejer till sporten. Från ett ständigt arbete med att se till att ge en en trygg och givande verksamhet för alla till internationella projekt som lockar med hjälp av Disneyfigurer och storytelling. Men en viktig del handlar om förebilder, tror Caroline Waldheim.

– Tjejerna som spelar VM nu, och förhoppningsvis tar bronset, är viktiga förebilder som visar att det går att spela, det går att bli bra och för de äldre barnen: att det går att försörja sig på fotboll. VM spelar en jättestor roll. Tar tjejerna bronset så kan de bidra till att massor av tjejer vill bli nästa Kosovare eller Magda eller Rubensson!

Artikeln har uppdaterats efter bronsmatchen.

Prispengar i VM

Summor som varje spelare och förbund är garanterade i VM beroende på hur långt nationen tar sig i turneringen: 

Prispengar per spelare
Gruppspel: 30 000 dollar.
Åttondelsfinal: 60 000 dollar.
Kvartsfinal: 90 000 dollar.
Fjärde plats: 165 000 dollar.
Tredje plats: 180 000 dollar.
Andra plats: 195 000 dollar.
Vinnare: 270 000 dollar.

Prispengar per förbund
Gruppspel: 1 560 000 dollar.
Åttondelsfinal: 1 870 000 dollar.
Kvartsfinal: 2 180 000 dollar.
Fjärde plats: 2 455 000 dollar.
Tredje plats: 2 610 000 dollar.
Andra plats: 3 015 000 dollar.
Vinnare: 4 290 000 dollar.

Källa: Fifa/TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV