Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Övergrepp och våldtäkter fortsätter i Tigray

Krigsbrott som systematiska våldtäkter och avrättningar av civila fortsätter i Tigrayprovinsen.

Ett fredsavtal skrevs, men övergreppen fortsätter. I Tigrayprovinsen i Etiopien utsätts civilbefolkningen än i dag för systematiska kränkningar och omfattande sexuellt våld, enligt en FN-rapport.

Situationen är fortsatt ”extremt allvarlig”, säger Mohamed Chande Othman, som är ordförande för FN:s internationella kommission för människorättsexperter i Etiopien.

– Även om undertecknandet av avtalet fick vapnen att tystna, har det inte löst konflikten i den norra delen av landet, i synnerhet inte i Tigray. Det har heller inte lett till någon övergripande fred, säger Mohamed Chande Othman.

När Etiopien och rebellerna i Tigray skrev under fredsavtalet i november förra året hoppades många på ett slut på konflikten. Men för civilbefolkningen har grymheterna fortsatt.

I FN-rapporten som publicerades på måndagen konstaterar utredarna att krigsförbrytelserna är pågående. Eritreanska trupper och milismedlemmar från angränsande delstaten Amhara fortsätter att begå allvarliga kränkningar och systematiska våldtäkter mot kvinnor och flickor i Tigray.

Eritrea, vars trupper understött etiopiska regeringsstyrkor i regionen, har varken tagit del av eller skrivit på fredsavtalet.

Även Amnesty gick tidigare i september ut och varnade för att eritreanska soldater fortsätter att begå övergrepp och avrättar civila.

FN-kommissionen uppskattar att över 10 000 sexuellt våldsutsatta sökt vård sedan kriget bröt ut. Mörkertalet är dock svårt att överblicka, inte minst på grund av bristen på förtroende för rättssystemet. Utredarna har enbart hittat 29 rättsfall som berör sexuellt våld sedan kriget bröt ut.

– Det är svårt att överskatta våldet som har ägt rum i Etiopien, säger Mohamed Chande Othman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV