Radar · Politik

Anslagen till studieförbunden minskar kraftigt

Utbudet av kurser hos studieförbunden lär minska de närmaste åren då stora minskningar i anslagen planeras.

Regeringen meddelar att studieförbunden kommer att få minskade anslag nästa år och även de två efterkommande åren, rapporterar SVT. Regeringen vill istället prioritera utbildningar som leder till ”riktiga jobb”, säger utbildningsminister Mats Persson.

Nästa år blir det 250 miljoner mindre i budgeten till studieförbunden. Året därpå minskar anslagen med ytterligare 100 miljoner och år 2026 med ytterligare 150 miljoner. I dagsläget får studieförbunden ett totalt anslag på cirka 1,8 miljarder. Det skulle alltså innebära att anslaget om tre år kommer att ligga på 1,3 miljarder kronor.

– Det här är ett dråpslag för folkbildningen i Sverige. Det var en betydligt större neddragning än vad vi hade förväntat oss och vad som är rimligt i den tiden vi befinner oss i, säger Studieförbundet Vuxenskolans förbundschef Johan Fyrberg till SVT Kulturnyheterna.

I förra veckan utannonserade regeringen att folkhögskolorna istället får dela på 100 miljoner extra varje år, ett tillskott som dock kommer efter att de tillfälliga coronastöden togs bort vid årsskiftet.

Utbildningsminister Mats Persson motiverar den stora neddragningen med det ekonomiska läget.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger han till SVT.

Fler studieförbund stämmer dock in i Vuxenskolans kritik.

”Beskedet är ett dråpslag för ABF och övriga studieförbund, för alla våra medlems- och samarbetsorganisationer och för svenskarnas möjlighet att få lära sig vad de vill, fritt och frivilligt. För hela kultursverige och betydande delar av civilsamhället”, skriver ABF på sin Facebooksida.

I en debattartikel i Altinget i augusti skrev Johan Fyrberg tillsammans med David Samuelsson, generalsekreterare för Studieförbunden i samverkan, att man sett tydliga tecken på att regeringen planerar nedskärningar för studieförbunden.

De skriver att det finns en tydlig koppling mellan deltagande i studiecirkel och övergång till jobb och att studieförbunden når de människor som står allra längst från samhället:

”Ett lägre statsanslag till studieförbunden ger färre mötesplatser för ofrivilligt ensamma, mindre utrymme för personer med funktionsnedsättning att mötas och betydligt färre studiecirklar som stöttar människor på vägen mot jobb”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV