Radar · Inrikes

Inget loosande med snoozande

Glada bud för dig som inte kan tänka dig att gå upp utan att snooza några gånger.

Hör du till dem som gillar att snooza några gånger innan du lämnar sängen? Grattis i så fall – en ny studie pekar mot att det är positivt.

Glada bud för dig som inte kan tänka dig att gå upp utan att snooza några gånger. Det gör dig till och med mer kvicktänkt. Arkivbild.
Det är forskaren Tina Sundelin vid Stockholm universitet som gått till botten med hur snoozandet påverkar resten av dagen.

Hon är själv inbiten snoozare och har alltid fått höra att det är dåligt, både av kollegor och sömnexperter.

Men när jag kollade hittade jag inte en enda vetenskaplig studie som undersökt just snoozande. Så jag bestämde för att undersöka det, säger hon.

Fick sova på labbet

I en första studie fick 1 700 personer svara på frågor om sina morgon­vanor, hur mycket de sov, hur trötta de var och hur ofta de snoozar. Omkring 70 procent av de tillfrågade svarade att de brukar snooza.

Av dessa fick 31 personer komma till ett sömnlabb vid två tillfällen. Vid det ena tillfället fick de gå upp direkt när klockan ringde, vid andra tillfället fick de snooza var nionde minut i 30 minuter.

När de vaknat fick de göra olika tester som att lösa mattetal och försöka minnas olika färgrutor. De fick också svara på frågor om hur sömniga, optimistiska eller arga de kände sig. Testerna upprepades efter 40 minuter och ytterligare två gånger under dagen.

Bara positivt

Resultaten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research, är lugnande för dem som snoozar. Deltagarna presterade till och med något bättre på det kognitiva testet just när de vaknat efter snoozandet.

Att somna om några gånger påverkade inte heller sömnighet eller humör. I snitt kortades sömnen med sex minuter efter snoozmorgonen.

Sover man runt sju till åtta timmar gör inte sex minuter någon skillnad, säger Tina Sundelin.
Sedan hon inledde studien har det publicerats två andra som pekar på samma sak – snoozandet tycks inte ha några negativa effekter. Men hon påpekar att resultaten inte innebär att det är något för alla.

I den här studien undersöktes de som redan snoozar regelbundet och för dem verkar det vara helt okej att fortsätta.

Fakta: Tips vid sömnsvårigheter

Lägg dig och gå upp ungefär samma tid varje dag. Det gäller även om du inte har sovit bra under natten.

Varva ner en stund innan du ska sova. Sänk belysningen och stäng av skärmar cirka en timme innan du går och lägger dig.

Ät så att du är lagom mätt när du går och lägger dig. Om du är för hungrig eller för mätt kan det vara svårt att sova.

Variera aktivitetsnivån under dagen. Sitt inte stilla för länge i sträck utan ta regelbundna pauser och rör på kroppen. Att vara i ständig rörelse utan att ta en paus är inte heller bra.

Vistas så mycket som möjligt ute i dagsljus. Det hjälper kroppen att ställa in dygnsrytmen och att tillverka melatonin, ett av de hormon som styr sömnen.

Källa: 1177

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV