Radar · Miljö

Uppmanar till ”lyhördhet” efter valet av Helldén

Avgående språkröret Per Bolund vill att partistyrelsen lyssnar till den sida av partiet som röstade på Magnus P Wåhlin.

Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund kommenterar valet av Daniel Helldén med att partistyrelsen nu måste lyssna på den förlorande sidan.
– Det tror jag kräver lyhördhet, säger Bolund.

Per Bolund lämnar över uppdraget som manligt språkrör till riksdagsledamoten och Stockholms tidigare trafikborgarråd Daniel Helldén efter ett rysarval där utmanaren Magnus P Wåhlin förlorade med minsta möjliga marginal.

Bolund säger till TT att de jämna röstsiffrorna, 131 mot 130, borde väcka frågan om vad den förlorande sidan ”vill se”.

– Det tror jag kräver lyhördhet från språkrören och partistyrelsen att lyssna på den del av partiet som inte fick sin kandidat vald, vad är det de vill se. Jag är övertygad om att alla kommer sluta samman nu och känna att vi är ett parti, säger Bolund.

"Har inte splittrat"

Gustav Fridolin, som var manligt språkrör före Bolund, kommenterar omröstningen med att ”det har känts som att det är två personer med mycket stort stöd i partiet”.

– Många har sett fördelar med Magnus och många med Daniel, den diskussion som vi har haft under de senaste veckorna upplever jag inte har splittrat utan givit en bredare förståelse för hur Miljöpartiet ska se till att fler människor känner förtroende för oss i fler frågor, säger Fridolin.

Miljöministern: Grattis!

Fridolin var inte ombud på kongressen och hade därför inte rösträtt, men sade till TT i onsdags att han stödde Magnus P Wåhlin.

TT: Är du besviken?

– Nej, Daniel kommer bli ett jättebra språkrör, säger Fridolin.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) gratulerar Daniel Helldén i ett inlägg på X, och frågar om han är beredd att ompröva synen på kärnkraft.

”Daniel Helldén vill som nytt språkrör prioritera klimatet. Senast Miljöpartiet gjorde det lades fullt fungerande kärnkraft ned. Är du beredd att ompröva er ståndpunkt? Eller blir det fortsatt nedläggning av fossilfri energi? Jag möter dig gärna i din första debatt. Och grattis!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV