Radar · Miljö

Tysk tidning till angrepp mot Greta Thunberg

Klimataktivisten Greta Thunberg i Amsterdam.

Är Greta Thunberg bara naiv – eller antisemit?” Det undrar det inflytelserika tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel. I en lång artikel kritiserar tidningen Thunbergs ensidiga stöd för palestinier efter Hamas angrepp på Israel.

Greta Thunbergs uppträdande på en klimatdemonstration i Amsterdam förra helgen markerade en vändpunkt, skriver Der Spiegel i en lång artikel som toppar magasinets sajt.

Den svenska klimataktivisten talade då enligt arrangörerna inför omkring 85 000 människor, vilket gör manifestationen till den största hittills i sitt slag i Nederländerna. Thunberg, för dagen klädd i Palestinasjal, pratade om att klimatrörelsen har en plikt att lyssna på ”de förtrycktas röster, dem som kämpar för fred och rättvisa”, syftande på palestinierna.

En av hennes medtalare sade att ”Israel begår folkmord i mitt land”, utan att bli emotsagd.

"Överlägset leende"

Stämningen förbyttes när en man gick upp på scenen och försökte ta mikrofonen från Greta Thunberg, och ropade ”Jag kom hit för en klimatdemonstration, inte för politiska åsikter”, varpå Thunberg log, medan aktivister föste undan honom. ”Ett märkligt, överlägset leende”, skriver Der Spiegel.

Inte en enda gång sedan Hamas terrorangrepp den 7 oktober har Thunberg på eget initiativ visat solidaritet med de israeliska offren, fortsätter tidningen – bara efter påtryckningar, och då bara i undflyende ordalag.

Greta Thunbergs engagemang i konflikten mellan israeler och palestinier har – tillsammans med ett antal uppseendeväckande utspel från Fridays for future globalt – skapat splittring inom rörelsen.

Inte minst bland tyskar, där många av historiska skäl känner ett moraliskt ansvar att skydda såväl staten Israel som judiskt liv i Tyskland.

"Besviken" på Greta

”Greta Thunberg missbrukar den angelägna och rättmätiga oron för klimatet för en ensidig ståndpunkt om Israel-Palestinakonflikten, där hon inte namnger förövarna, där hon inte fördömer Hamas absoluta illdåd”, säger Ricarda Lang, talesperson för miljöpartiet De gröna, som ingår i regeringen.

Även Luisa Neubauer, som leder den tyska avdelningen av Fridays for future, sade nyligen till Die Zeit att hon beklagar Thunbergs ”ensidiga syn på konflikten”.

– Jag är besviken över att Greta Thunberg inte har något konkret att säga om de judiska offren för massakern den 7 oktober, sade hon.

– Thunberg var utomordentligt reflekterad och framsynt tidigare, men nu behöver vi undersöka vilka vi fortfarande har en grund att arbeta tillsammans med utifrån gemensamma värderingar.

TT söker Greta Thunberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV