Radar · Politik

”Påtryckningar mot domare skadar förtroendet”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Att två nämndemän som dömt i ”snippa-domen” kan ha utsatts för påtryckningar är allvarligt, anser justitieminister Gunnar Strömmer (M).
– Om det skulle vara så att de som är med och dömer i våra domstolar är föremål för politiska påtryckningar är det naturligtvis förtroendeskadligt, säger han.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi medgav i torsdags att partidistriktet i Göteborg gjorde fel när det kontaktade de två nämndemännen som dömt i ”snippa-domen”.

– Det har uppfattats som påtryckningar och det kan vi inte acceptera i en rättsstat, säger han i programmet 30 minuter enligt SVT Nyheter.

I den hårt kritiserade domen friades en man från våldtäkt på en tioårig flicka sedan domstolen använt sig av en ordboks definition av ”snippa”.

Skada förtroendet

I spåren av uppmärksamheten kallade S-distriktet till sig de två socialdemokratiska nämndemännen. Efter mötet lämnade de sina uppdrag och en av dem kände sig utsatt för påtryckningar från partiet.

Hanteringen riskerar att skada förtroendet för domstolarnas oberoende, enligt justitieministern.

– Det är naturligt att det kan uppstå debatt om enskilda domar. Men det är klart att vi som demokrati och välfungerande rättsstat har ett gemensamt intresse av att säkerställa att domarna i våra domstolar inte är föremål för politiska påtryckningar.

Shekarabis budskap skiljer sig från det som partiledare Magdalena Andersson tidigare hade sagt. Hon hävdade att det inte förekommit några påtryckningar.

Lärt sig en läxa

TT: Borde S tillsätta en utredning för att gå till botten med vad som hänt?

– Det har jag ingen anledning att ha synpunkter på, säger Gunnar Strömmer.

Han anser att samtliga partier nu bör fundera över hur man kan säkerställa oberoende för alla domare.

Behandlingen av nämndemännen väcker också frågan om det finns något problem med att nämndemän nomineras av just politiska partier, säger Strömmer. Han tillägger samtidigt att systemet också har fördelar.

– Möjligen kan jag tro att nånting gott som kan komma ur den här debatten, oavsett vad som är sant och inte, är att marginalerna för att ägna sig åt politiska påtryckningar på nämndemän nu är obefintliga.