Radar · Utrikes

Omstridd reform vidare trots protester

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under kabinettsmötet där han tillkännagav att regeringen går vidare med den kritiserade domstolsreformen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går vidare med en kontroversiell rättsreform efter att kompromissförsök med oppositionen brutit samman. Planerna har tidigare mötts av hård kritik och massprotester på landets gator.

– Oppositionen har inte förhandlat i god tro, sade Likudledaren Benjamin Netanyahu vid ett regeringsmöte på söndagen. Han underströk regeringens vilja att genomdriva den kritiserade reformen.

– Denna vecka kommer vi att börja ta de praktiska stegen. Vi ska genomföra dem på ett väl avvägt sätt – ansvarsfullt, men i enlighet med det mandat vi har fått för att korrigera rättssystemet, sade han.

Försvagat rättssystem

Domstolsreformen är enligt regeringen nödvändig för att ge valda politiker större makt och minska den israeliska högsta domstolens mandat.

När reformplanen presenterades tidigare i år möttes den av massprotester som beskrivs som en av landets värsta inhemska kriser hittills. Reformen stoppades då tillfälligt och kritiker varnade för att planerna kan komma att leda till en mer auktoritär regim. Till och med Israels främsta allierade, USA, har uttryckt oro.

Beslutet att gå vidare med reformen kan elda på proteströrelsen som har fortsatt med demonstrationer varje lördag, även när planen var lagd på is.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV