Radar · Mänskliga rättigheter

Migrantarbetare väntar fortfarande på ersättning efter fotbolls-VM

Qatars arbetsmarknadsminister, Ali bin Samikh Al Marri, kritiserades hårt under fotbolls-VM 2022, på grund av villkoren för migrantarbetarna.

Ett halvår efter att de sista fotbollsstjärnorna packade väskorna och lämnade fotbolls-VM i Qatar har de migrantarbetare som byggde arenorna fortfarande inte fått någon ersättning, trots löften från det internationella fotbollsförbundet, Fifa.

– Myndigheterna i Qatar och Fifa-ledare har upprepade gånger påstått att existerande regelsystem ska skydda migrantarbetarna från lönestölder och andra övergrepp, men bevisligen stämmer inte påståendena som de skamlöst använde sig av för att tysta kritiken när Qatar stod i omvärldens fokus, säger Michael Page, biträdande Mellanösternchef på Human rights watch, HRW i ett uttalande.

HRW har talat med närmare ett trettiotal migrantarbetare från Indien, Kenya och Nepal som antingen fortfarande arbetar i Qatar eller har återvänt hem under det senaste året och chefer från två bemanningsföretag.

Stiltje på arbetsmarknaden

De intervjuade säger att arbetsmarknaden efter VM har avstannat, vilket lett fram till bekymmer för företag, särskilt bemanningsföretag och bygg-entreprenörer. För migrantarbetarnas del har det inneburit att många inte fått ut sina löner. Flera har uppmanats att avvakta nya jobb, ibland i flera månader, utan att få betalt.

En del arbetare berättade att deras arbetsgivare förbjöd dem att söka andra jobb, även när de inte betalade ut några löner, eller väldigt låga löner i flera månader. Varken lokala myndigheter eller Fifa har erbjudit ekonomisk kompensation till migrantarbetare som blivit utnyttjade under byggandet av infrastrukturen för fotbolls-VM eller till familjerna till de migrantarbetare som dött under oförklarliga omständigheter.

Detta trots att Qatars arbetsmarknadsminister Ali bin Samikjh Al Marri i en utfrågning i EU-parlamentet, och Fifapresidenten Gianni Infantino i mitten av november försäkrade att en särskild arbetsstöds- och försäkringsfond skulle kompensera migrantarbetarna som råkat illa ut.

Har ej råd med domstolsprocesser

Några av arbetarna som HRW intervjuade hade dokument som visade hur deras arbetsgivare var skyldiga dem tusentals amerikanska dollar efter att de varit med och byggt Fifa-relaterade projekt. Ett par arbetare hade försökt få upprättelse i domstol i Qatar, men några hade åkt hem redan innan domarna fallit, eftersom de inte hade råd att uppehålla sig i landet under hela rättsprocessen.

Andra har i princip blivit fångade i en fälla, då de inte vågar lämna landet eftersom arbetsgivarna är skyldiga dem stora summor efter flera års arbete. En arbetare som HRW talat med och vars arbetsgivare var skyldig honom mer än 20 000 dollar, sade:

VM gav mångmiljardvinst

– Min arbetsgivare har bara jobb till mindre än en fjärdedel av sina 60 anställda. Resten av oss stannar bara inne på våra rum hela tiden. Jag måste skicka hem pengar till min familj och de säger att företaget försöker vinna nya upphandlingar, men ingen vet när verksamheten kommer igång igen.

Enligt HRW har Fifa, trots att man tjänade 7,5 miljarder dollar på VM inte uppfyllt sitt löfte att upprätta en särskild fond med 100 miljoner dollar för att kompensera migrantarbetarna.

– Ett halvår efter VM finns inget hopp om ersättning till migrantarbetarna som byggde upp allt i sikte, trots att Fifa gjorde mångmilljardvinst på mästerskapet, säger Michael Page.

Läs mer:

Sportsponsorer uppmanas agera för mänskliga rättigheter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV