Radar · Utrikes

Samsyn om Ukraina – utom för Nicaragua

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kramar om Chiles president Gabriel Boric, med EU:s rådsordförande Charles Michel i bakgrunden, under EU-Celac-toppmötet i Bryssel.

Alla utom en i Europa och Latinamerika är överens om gemensamma formuleringar kring Rysslands krig i Ukraina. Vid sidan om står bara det starkt Moskvavänliga Nicaragua.

Avslutningsdagen av EU-ländernas toppmöte med de 33 länderna i samarbetsorganisationen Celac handlade mycket om rundabordssamtal på teman som ekonomi och säkerhet.

Men i bakgrunden lurade fortsatt oenigheten om synen på Ryssland och president Vladimir Putins krig i Ukraina.

Bland Celac-länderna finns ryssvänliga medlemmar som Kuba, Venezuela och Nicaragua, som enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe underhandlat med Moskva om vad som kan accepteras eller inte.

Alla utom en

Till sist blev det bara ett ensamt land kvar på nej-sidan – vilket inte hindrade de andra från att utropa enighet.

– Vi har just enats om ett uttalande från båda sidor, ett ambitiöst uttalande. Det här har stöd från alla länder, utom ett, som inte kunde gå med på ett enskilt stycke, förklarar EU:s rådsordförande Charles Michel på presskonferensen efter toppmötet i Bryssel.

Då hade Frankrikes president Emmanuel Macron redan någon timme tidigare tydligt pekat ut den felande länken.

– Alla EU-länder är väldigt överens och alla Celac-länder är med – utom Nicaragua, sade Macron till presskåren på plats.

Inte publicerat

Statsminister Ulf Kristersson (M) var en av dem som under mötets gång talade för att det vore bättre med ingenting än ett dåligt uttalande.

– Vi är starkt för ett kraftfullt uttalande, gemensamt för Ukraina. Blir det inte det så är ett svagt uttalande snarare sämre än inget alls. För Europas del kan vi naturligtvis inte tumma på helt fundamentala principer om Ukrainas rätt till självbestämmande, sade Kristersson under en paus i mötet.

I det slutliga uttalandet heter det bland annat att man ”uttrycker djup oro för det pågående kriget mot Ukraina, som fortsätter att orsaka oerhört mänskligt lidande”. Länderna ger även sitt stöd till spannmålsavtalet på Svarta havet och betonar vikten av att respektera alla länders ”suveränitet, politiska oberoende och territoriella integritet”.

Samtal om handel

EU-Celac-toppmötet har främst hållits för att återknyta direkta kontakter som legat nere i flera år under coronapandemin.

– Vi ser ett nytt, optimistiskt kapitel öppnas, sade Charles Michel och utlovade liknande möten vartannat år framöver.

Samtidigt går arbetet vidare, utan avgörande genombrott, i sökandet efter ett handelsavtal mellan EU och Mercosurländerna (Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay). EU-sidan är dock hoppfull.

– Vårt mål är att reda ut alla kvarvarande meningsskiljaktigheter så fort som möjligt och blir klara senast vid årsskiftet, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen efter mötet i Bryssel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV