Radar · Politik

S: Bankerna bör höja sparräntan lika snabbt som boräntan

Mikael Damberg (S) vill att storbankerna tar sitt ansvar.

Bankerna bör vara lika snabba med att höja sparräntan som de höjer boräntan, och en priskommission kan vara en garant för att matpriserna inte skenar. Det var budskapet från Socialdemokraterna vid en pressträff på tisdagen med Mikael Damberg och Anna-Caren Sätherberg.

Fler värmerekord väntas under tisdagen och värmeböljors och klimatförändringarnas påverkan på livsmedelsförsörjningen var utgångspunkten vid en pressträff med Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg och Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson.

Våra svenska bönder är i dag hårt pressade av prishöjningarna. Klimatförändringarna slår nu ner i deras vardag och de kämpar för att skydda grödorna, för boskapens överlevnad och jobben på Sveriges landsbygd. Våra bönder måste få långsiktiga förutsättningar att ställa om, säger Anna-Caren Sätherberg, och räknar upp några av de åtgärder som Socialdemokraterna föreslagit eller tagit fram, bland annat livsmedelsstrategin från 2017.

”Lämna hängmattan”

Frågan om livsmedelskostnader aktualiserades så sent som i går kväll när Ryssland gav beskedet att man lämnar avtalet rörandet spannmålsexport från Ukraina.

– Det kommer drabba de fattigaste länderna, men det kommer också drabba Sverige och EU, förutspår Sätherberg, och fortsätter:

– Klimatförändringarna riskerar faktiskt att slå ut delar av den svenska matproduktionen och leda till högre matpriser. Dagens extremväder kan bli framtidens normalväder. Så här borde regeringen kanske lämna hängmattan och ta fram en klimatplan.

Vill införa priskommission

I våras föreslog Socialdemokraterna en priskommission, där hela livsmedelskedjans aktörer ska ingå, och även olika civilsamhällesorganisationer som kan representera exempelvis pensionärer och studenter. Det förslaget står man fast vid.

– Det ska se till att ingen skär emellan och att det går rätt till. De länder som agerade i förra prisökningen lyckades hålla tillbaka prisökningarna mer än Sverige. Regeringen bör ta det här tillfället och införa en priskommission i Sverige, säger Mikael Damberg.

Samtidigt som osäkerheten över livsmedelspriserna ökar flaggar bankerna för ytterligare boräntehöjningar, samtidigt som stora vinster redovisas.

– Vi står inför en turbulent höst. Förberedelserna måste göras nu. Det här är inte läge för politiken att gå på sommarlov.

Sticker i ögonen

Mikael Damberg får flera frågor om hur han tror att allmänheten uppfattar bankernas beteende.

– Jag tror att för vanligt folk är det oerhört provocerande, barnfamiljer som har lånat för att få en bostad som nu ser sina lånekostnader rusa, samtidigt som det lilla sparkonto man har för oförutsedda utgifter inte alls har samma ränteutveckling. På samma sätt som bankerna var snabba med att höja bolåneräntorna så borde de vara lika snabba med att höja sparräntorna, för annars uppstår en räntemarginal som de gör enorma vinster på och det är hushållen som får betala det här.

Läs mer: 

Rapport: Matproduktionen måste förändras

Rekordförsäljning av bostadsrätter

Starka reaktioner på sågningen av regeringens klimatpolitik

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV