Radar · Miljö

Resebolag: Värmen inte skäl för avbokning

En man försöker släcka en brand väster om Greklands huvudstad Aten.

Extrem värme plågar Europas resmål. Det tycks dock inte stoppa svenska turister – trots att temperaturerna för vissa grupper kan vara direkt farlig. Men värmen anses inte vara skäl nog för avbokning, enligt resebolag.

Värmen har förvandlat södra Europa till något som liknar en gigantisk pizzaugn, enligt klimatforskare. Men trots extrema temperaturer fortsätter svenskar att åka utomlands under juli och augusti, enligt resebolag TT har pratat med.

– När vädret är osäkert hemma i Sverige ökar efterfrågan att resa utomlands. Man vill komma i väg till Medelhavet i alla fall, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.

Även TUI vittnar om att bokningstrycket liknar tidigare somrar. Resebolaget har skickat sms med information och råd till resenärer i områden där värmen härjar som värst.

– Vi hänvisar till lokala råd och rekommendationer. Man kan även fråga hotellet hur man ska förhålla sig till brandrisk och värme, säger kommunikationschef Adam Györki.

Ingen avbokning

Finns det hälsoskäl, bekräftade av läkare, kan resenärer göra ett försäkringsärende om det är värmeböljan som stoppar en från att resa. Men annars är det inget giltigt skäl för återbetalning av resan, enligt TUI.

– Värme eller värmebölja är inget skäl till att avboka, säger Györki.

Samma gäller hos Apollo.

– Det är bara då det finns en riktig avrådan för resa som vi tillåter återbetalning. Varmt väder är inget som ingår i det, säger Krantz.

SOS International är larmorganisation för folk som behöver hjälp under utlandsresor. De ser en ökning av antalet samtal från resenärer i Grekland, där skogsbränder rasar i värmens spår.

– Det är personer som undrar hur de ska förhålla sig om bränderna sprids till området där de befinner sig, eller personer som är nära och i de utsatta områdena som hör av sig, säger Charlotte Bjerregaard på SOS International.

Påfrestande för kroppen

Rese- och försäkringsbolag erbjuder olika lösningar om resan påverkas av extremväder, enligt Konsumentverket.

– Ställs aktiviteter in på grund av värmen har man rätt till ersättning, som prisavdrag till exempel, säger Hanna Bornstedt, vägledare på Konsumentverket.

Symptomen är flera för hur kroppen påverkas av värme
Symptomen är flera för hur kroppen påverkas av värme. Grafik: Anna-Lena Lindqvist/TT 

För svenskar som är ute och reser kan de höga temperaturerna bli en chock för kroppen. När det är varmt regleras temperaturen genom att blodcirkulationen i de ytliga blodkärlen ökar, vilket vidgar kärlen så att svettproduktionen ökar.

– Det i sin tur ökar belastningen på primärt hjärtat och leder till vätske- och saltförluster. Har man då redan någon hjärt- och kärlsjukdom kan det bli farligt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Även barn, äldre och andra kroniskt sjuka personer är extra känsliga.

Läs mer:

Tiotals miljoner tampas med värmeböljor

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV