Radar · Morgonkollen

HRW: Rohingyer utsätts för polisövergrepp

Flyktingar ur minoritetsgruppen rohingya tittar på VM-fotboll i distriktet Cox's Bazar i Bangladesh i december.

Rohingyer på flykt utsätts för systematiska trakasserier och övergrepp av polis, enligt en rapport.
En elitstyrka inom Bangladesh poliskår anklagas för att ligga bakom de omfattande kränkningarna.

Grasserande utpressning, trakasserier och orättfärdiga gripanden. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) gör sig den bangladeshiska polisstyrkan APBN, som verkar i flyktingläger där närmare en miljon rohingyer lever, skyldig till grova övergrepp mot de människor som de har anställts för att skydda.

Merparten av medlemmarna ur den statslösa muslimska minoritetsgruppen har flytt till Bangladesh från grannlandet Myanmar, varifrån de 2017 fördrevs av armén i vad FN kallat ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Stal pengar och telefon

Flera rohingyer säger till AFP att övergrepp förekommer regelbundet.

– För några dagar sedan återvände jag till lägret från ett sjukhus med min brors läkarjournal. APBN-befäl stoppade mig vid en kontroll, förhörde mig och gav mig en örfil, säger 20-årige Ali Jaker till nyhetsbyrån AFP.

Poliserna stal motsvarande 50 amerikanska dollar från honom, säger han.

– Sedan tog de min mobiltelefon. De hotade att vidta åtgärder mot mig om jag berättade för någon vad som hade hänt.

Tvingas sälja smycken

Både flyktingarna själva och hjälparbetare hävdar att säkerheten i Cox’s Bazar-lägren har försämrats markant efter att APBN-styrkan tog över ansvaret för lägren.

HRW har dokumenterat minst 16 fall av allvarliga övergrepp begångna av polis. Bland annat har poliser tvingat till sig stora summor från flyktingar genom att hota dem med gripanden, enligt organisationen. För att kunna betala för att befria godtyckligt frihetsberövade släktingar tvingas familjer sälja smycken eller låna pengar.

En befälhavare för styrkan säger att HRW:s rapport består av påhittad fakta som de fått av ”kriminella”.

Den senaste tiden har allt fler våldsbrott rapporterats från Cox’s Bazar i sydöstra Bangladesh. Under 2022 mördades minst 20 flyktingar i lägren i samband med konflikter mellan rivaliserande beväpnade gäng.

TT

Fakta: "Världens mest förföljda folk"

• Den muslimska folkgruppen rohingya finns i Bangladesh, Malaysia, Myanmar och Pakistan.
• Rohingyerna beskrivs ibland som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.
• Mest omtalad är minoriteten i Myanmar. Där har rohingyerna bott i delstaten Rakhine i landets västra delar i generationer. Före 1962 erkändes de som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och Myanmars buddhistiska majoritet.
• 2017 slog Myanmars militär ner hårt mot rohingyer i Rakhine, vilket drev över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno)