Krönikor

Frihet och demokrati sitter löst när Erdoğan ska blidkas

Utanför riksdagshuset hissas en docka upp i fötterna. Dockan är utstyrd för att likna despoten Erdoğan, Turkiets ledare. Rojavakommittéerna har tagit på sig det så kallade attentatet.

För svenskar borde detta inte vara något speciellt märkvärdigt. Öppen kritik av högt uppsatta politiker och ledare är en grundbult i det vi kallar för demokrati. Yttrandefriheten väger tungt och det är på alla sätt helt okej att inte gilla den som för stunden leder landet. Faktum är att ständig granskning och kritik är vår vardag och något alla politiker vet följer med arbetsbeskrivningen.

I Turkiet, däremot, råder ingen demokrati och ingen bred yttrandefrihet. Vad du får säga och tycka är reglerat och den fria åsiktsbildningen vi tar för givet är där hårt beskuren. Så det är inte alls konstigt att Turkiet och Erdoğan reagerade kraftigt när bilden av den upphissade dockan började cirkulera på Twitter. Så långt inga överraskningar.

Vad som däremot är otroligt märkligt, och för alla oss som värnar demokratin bör det också vara rejält skrämmande, är det faktum att vår utrikesminister Tobias Billström gick ut med ett hårt fördömande av protesten mot Erdoğan och bland annat kallade den ”osmaklig”. Istället för att stå upp för vår yttrandefrihet och vår rätt att protestera mot länders ledare valde han att ta avstånd och be om ursäkt för hur demokratin i Sverige ser ut.

Det är nog för de flesta uppenbart att det är medlemsansökan i Nato som gör att Billström inte vågar försvara våra rättigheter. Frågan är hur långt det ska gå? När Turkiet nu kräver att människor som enligt svenska lagar inte begått något brott ändå ska straffas, för att vi ska visa att vi följer löftena till Turkiet, ska vi då helt sälja ut rättssäkerheten för medlemskapet i Nato?

Att kurdiska flyktingar redan sitter löst till är ju ingen större hemlighet, men vad blir nästa steg? När Socialdemokraterna tog beslutet att ansöka om medlemskapet i Nato var ett huvudargument att det handlade om att skydda våra fri- och rättigheter från yttre hot. Vad är medlemskapet då värt, om dessa rättigheter redan tagits ifrån oss?

Utannonsering av elprisstöd till Norrland.

Planerna på att bryta metaller i ny gruva vid Kiruna trots enorma konsekvenser för samerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV