Radar · Utrikes

Rysslands lögner sprids på bred front

Ukrainska räddningsarbetare bär iväg en skadad och gravid kvinna från den attackerade förlossningskliniken i Mariupol, den 9 mars förra året.

Det var iscensatt. Det var Ukraina själva. Det har inte ens hänt.
Ryssland viftar tvärt undan alla anklagelser om krigsförbrytelser – och sprider aktivt falsarier och fejkbilder för att främja sin sak.

När Rysslands soldater drog sig tillbaka från Butja utanför Kiev började det göras makabra upptäckter. Människor hittades ihjälskjutna i sina trädgårdar. Andra med sina händer bakbundna på bakgator. Massgravar med mängder av döda kroppar har grävts upp. Det handlar om allra minst ett 70-tal dödade civila och enligt Ukraina fler än 450.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade tidigt att allt hade iscensatts av Ukraina. Filmklipp i låg kvalitet började spridas, med en antydan om att det var levande personer som spelade döda. Det stämmer inte, kunde AFP:s utsända reportrar på plats visa.

Ryska förklaringsmodeller till det som har skett i Butja har vederlagts, en efter en.

Förnekade BB-anfall

I flera fall där mängder av civila människor har dödats har Ryssland hävdat att det i själva verket var Ukrainas militär som anföll de egna medborgarna.

Mängder av manipulerade filmklipp och bilder med ryskt ursprung har spridits. I många fall har det visat sig vara bilder från något helt annat sammanhang: från musikvideor, filmer, tv-serier eller helt andra konflikter, enligt oberoende granskningar av bland annat nyhetsbyrån AFP.

När Ryssland sköt raketer och ödelade en förlossningsklinik i hårt belägrade Mariupol i början av kriget klarade sig en höggravid ukrainska undan med två liv i behåll. Det väckte internationell uppmärksamhet, med utförligt bildmaterial, inte minst när barnet sedan förlöstes. Men från ryskt håll gjordes det gällande att kvinnan var en sminkad skådespelare.

Kreml invände att Ryssland inte skulle anfalla vårdinrättningar – vilket man har gjort vid flera tillfällen under kriget.

Knarkande nazister?

Kreml och styrda ryska medier försöker legitimera kriget bland annat genom att beskriva det som en kamp mot en internationell nazism.

I led med det har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj genomgående följts av desinformation om att han leder ett slags nazistjunta och att styret är fullt av missbrukare.

Bilder som har fått stor spridning visar bland annat en man täckt i nazisttatueringar som sägs vara polischef i Kiev, eller Zelenskyj som ser ut att gå omkring i en tröja med ett hakkors.

Kriminella nedskräpare?

Desinformationen har också riktats västerut. Ukrainska flyktingar i grannländerna Polen och Slovakien har framställts som bidragstagande nynazister, brottslingar och i vissa fall som människor som aktivt skräpar ned i kollektivtrafiken.

För att ytterligare undergräva stödet för Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har EU:s utrikeschef, spanjoren Josep Borrell, felaktigt tillskrivits ett citat om att det snart inte ska få vara varmare än 17 grader inomhus i något hem i hela unionen.

Vissa stora europeiska medier har fått dubbelgångarsajter med helt andra nyheter och rubriker. I ett fall kunde läsare luras att tro att den tyska tidningen Bild skrev att en pojke i Berlin hade omkommit i en cykelolycka på grund av att gatlyktorna var släckta som en sparåtgärd.

Läs mer: 

Det kan bli ryska propagandans nästa drag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV