Radar · Utrikes

Murdoch kallade påståenden om fusk ”galenskap”

Rupert Murdoch kallade i en serie e-postmeddelanden riktade till hans tv-bolag Fox påståendena om valfusk efter förra presidentvalet var "galenskap".

Mediemogulen Rupert Murdoch har beskrivit USA:s expresident Donald Trumps påstående om att resultatet av 2020 års presidentval stulits som ”galenskap”.

Det framgår av e-postmeddelanden som den nu 91-årige grundaren och ägaren av den konservativa flaggskeppskanalen Fox, skickade till tv-bolagets chefer och toppjournalister när Trump hade luftat sina åsikter (som han aldrig lyckats leda i bevis).

Innehållet i e-postmeddelandena är inte minst generande för de Fox-anställda. Där framgår exempelvis att Fox-profiler, som programledarna Tucker Carlson och Laura Ingraham mellan skål och vägg förlöjligade topprådgivare från Trump som hävdade att USA:s nuvarande president Joe Biden hade förlorat valet.

När Trumps rådgivare Rudy Giuliani och Sydney Powell höll en presskonferens i november 2020 där de framförde Trumpsidans fuskanklagelser, skrev Murdoch ett mejl med titeln ”Tittar på Giuliani!” till Fox-chefen Suzanne Scott.

Murdoch skrev: ”Riktigt galna grejer. Och skadliga”. Vid ett annat tillfälle skrev mediemogulen: ”Förfärligt material som jag befarar kommer att skada oss alla”.

E-postmeddelandena har offentliggjorts i rättsfallet där Fox News stäms för förtal av rösträkningsmaskinsföretaget Dominion, efter att man fört fram falska anklagelser om röstfusk i 2020 års presidentval.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV