Radar · Utrikes

Nya ryska angrepp mot granskande kritiker

 Rysslands president Vladimir Putin leder ett rådsmöte i Moskva.

Ryska myndigheter fortsätter klappjakten på människorättsgrupper. Sacharov center, som granskat utvecklingen i Ryssland, avvecklas helt enligt ett domstolsbeslut. Samtidigt har ledaren för en organisation som granskar ryska val gripits.

Ryska myndigheter intensifierar försöken att tysta all form av opposition och regimkritiska röster.

Fredagens domstolsbeslut att stänga organisationen Sacharov Center har både praktiska och historiska grunder.

Organisationen är namngiven efter den kände ryske kärnfysikern och regimkritikern Andrej Sacharov. Sacharov var med att grunda organisationen Memorial som hade stor betydelse under tiden av förtryck i Sovjetunionen. Memorial var ledande i att bland annat kartlägga, samla in och bevara vittnesmål om den sovjetiska statens övergrepp, ett arbete som fortsatte i Ryssland.

"Utländsk agent"

Memorial fick Nobels fredspris 2022. Men organisationen stämplades som ”utländsk agent”, och en rysk domstol förbjöd den helt sent 2021.
Arbetet att granska utvecklingen i Ryssland har dock fortsatt i organisationen Sacharov center. Organisationen grundades 1996 i Sacharovs namn, och har hållit konferenser och utställningar.

Men på fredagen förbjöds även den av en domstol, efter en order från det ryska justitiedepartementet. Enligt beslutet i Moskvas stadsdomstol har Sacharov center hållit ”olagliga konferenser”.

Organisationen tvingades bort från sina lokaler redan i april, men försökte upprätthålla viss verksamhet.

Valobservatör gripen

En domare meddelade på fredagen att en arresteringsorder utfärdats för ledaren av den oberoende organisationen Golos som bevakar ryska val.

Grigoryj Melkonjants, som är styrelseordförande för Gogol, greps på torsdagen samtidigt som husrannsakan genomfördes hos flera av dem som verkade inom organisationen.

Melkonjants anklagas för att arbeta med en ”oönskad organisation”, enligt domaren i distrikten Basmannyj. Melkonjants säger att han ska överklaga domarens beslut.

I januari förbjöds och stängdes den respekterade organisationen Moskvas Helsingforsgrupp, som var landets äldsta fungerande människorättsgrupp.
Nästan samtliga mänskliga rättighetsgrupper i Ryssland har därmed stängts och de flesta aktiva regimkritiker som är verksamma i landet har fängslats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV