Radar · Inrikes

Tusentals protesterade mot angiverilagen i Göteborg

Konferencier Bryar Rashid (höger) upprepade flera gånger budskapet "vi anger inte" till publiken som skanderade samma ord tillbaka.

Gustav Adolfs torg i Göteborg var fullt av folk som under söndagseftermiddagen protesterade mot regeringens planer på att skapa en angiverilag. Uppskattningsvis hade mellan 2 000 och 2 500 personer samlats.

Talarlistan var lång under den två timmar långa manifestationen i Göteborg och de ord som upprepades mest och fick mest gehör av publiken var ”vi anger inte!”.

Mia Sundqvist, kurator på Angeredsgymnasiet konstaterade att hon aldrig kommer att ange någon.

– Och ingen av mina kollegor kommer någonsin att ange någon. Och jag är övertygad om att andra skolor kommer att göra som vi!

Hon fortsatte:

– När livet och världen runtomkring är osäkert och omöjligt att kontrollera så ska skolan vara en trygg plats och ge lite normalitet i en osäker värld.

Hon berättade hur man på Angeredsgymnasiet också samlar in pengar för att kunna stötta de som står utanför samhällets skyddsnät. Bland annat för att kunna dela ut biljetter till kollektivtrafiken.

– Så att man ska kunna åka utan att oroa sig för att bli upptäckt utan biljett och id-handling.

Hon och många andra poängterade att denna lag kommer att skapa ett skuggsamhälle, det vill säga just det som många politiker säger att de vill bekämpa.

– Strukturerna skapar ett skuggsamhälle för dessa personer kan inte försörja sig lagligt eller återvända till något, sade Matilda Brink Larsen från Agape.

Hon poängterade hur många hamnar mellan stolarna, då de inte får bistånd från socialtjänsten, inte kan vända sig till Migrationsverket och i många fall inte ens är utvisningsbara, då det bland annat inte finns några utvisningsavtal med exempelvis Afghanistan och Somalia.

– Uppehållstillstånd är det som kan lösa det här, inget annat! tillade hon.

Mohammed Reza Nazari, från Papperslös inte värdelös, berättade om egna och kompisars erfarenheter av att vara papperslös
Mohammed Reza Nazari, från Papperslös inte värdelös, berättade om egna och kompisars erfarenheter av att vara papperslös. Foto: Madeleine Johansson

Mohammed Reza Nazari från Papperslös inte värdelös berättade om hur känslan är bland många av hans papperslösa kompisar.

– Vi har bott på gatan i perioder, gått utan mat i flera dagar i rad för att vi inte får någon ekonomisk ersättning. Den lilla tryggheten som det är att gå i skolan och kunna gå till sjukhuset om man blir sjuk är det enda som gör att man inte ger upp hoppet totalt, sade han.

Han berättade om en kompis som drömmer att bli civilingenjör.

– Om lagen går igenom skulle han sluta skolan samma dag, för han vågar inte riskera att bli angiven.

Han fortsatte och sa att det som nu händer i politiken i Sverige resulterar i att många skäms för att vara papperslösa.

– Men det är den svenska migrationspolitiken som ska skämmas. Det är den här lagen som är smutsig och fel!

Han möttes av jubelrop från publiken.

Efteråt säger han till Syre att den stora publiken och uppslutningen värmde.

– Man blir hjärtevarm. Man känner sig inte ensam, som att man sitter i bak och bara gömmer sig.

Själv jobbar han och har arbetstillstånd, så han har det nu mycket lättare än många av sina kompisar. Men fortfarande har han inget uppehållstillstånd.

– Jag har fått använda min ex-flickväns bankkonto och nu använder jag en kompis bankkonto, säger han.

”Billiga politiska poäng”

Sonja Koppen från fackförbundet Vision berättade att hon oroas över att politiker samlar ”billiga politiska poäng utan att tänka på konsekvenserna”.

– När man ber oss att bryta mot vår yrkesetik och mot mänskliga rättigheter och barnkonventionen, då är det dags att sätta ner foten, sade hon och fick publikens jubel.

– Människor som jobbar inom välfärden har valt yrket för att hjälpa, inte stjälpa. Jag vill säga till politikerna att ni tappat kompassen och är på väg mot fel håll, mot ett auktoritärt angiverisamhälle.

Mollgan fick med sig publiken med sin låt Civil olydnad
Mollgan fick med sig publiken med sin låt Civil olydnad. Foto: Madeleine Johansson

Artisten Mollgan sjöng sin låt Civil olydnad, som från början skrevs som en protest mot polisens projekt Reva, men som han kände tyvärr passade bra in även i dagens samhälle.

– Fuck regeringens förslag, vi ska inte ge dem ett skit!, var hans sammanfattande ord.

En av de många som samlats i publiken var Mayssa Rekhis, från Tunisien men som bor i Sverige och jobbar som forskare på Sahlgrenska akademin, med fokus på migration och hälsa.

– Jag är här för att det här är surrealistiskt. Och det normaliseras! Vi har gått årtionden bakåt i tiden när det gäller det här, och jag hoppas att den här lagen aldrig går igenom, säger hon.

Mayssa Rekhis var på plats för att hon tycker lagförslaget är surrealistiskt
Mayssa Rekhis var på plats för att hon tycker lagförslaget är surrealistiskt. Foto: Madeleine Johansson

Flera av talarna påminde också om att många aktörer (landsting, kommuner, fackförbund) redan uttalat sitt tydliga motstånd mot en angiverilag. I nästa vecka väntas även Göteborgs kommunstyrelse ta ett beslut om att man inte förväntar sig att de anställda ska delta i en sådan lag.

Konferencier Bryar Rashid avslutade manifestationen med att uppmana alla att sprida kärlek och att prata om angiverilagen.

– Var inte rädda för att det blir dålig stämning på din arbetsplats. Det blir dålig stämning om du anger!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV