Radar · Migration

Meloni och von der Leyen besökte Lampedusa

Ursula von der Leyen och Giorgia Meloni besökte ön Lampedusa dit tusentals flyktingar tagit sig på bara ett dygn.

På 24 timmar kom nästan 7 000 människor till Lampedusa. Det skapar spänningar på den lilla ön där de boende efter årtionden är trötta på att flyktingar i jakt på ett bättre liv i Europa hamnar på deras stränder.

På söndagen besökte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ön tillsammans med Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Meloni uppgav för öbor på plats att den italienska regeringen arbetar med ett ”robust svar” på krisen, som inkluderar 50 miljoner euro för att hjälpa Lampedusa.

Antalet migranter som gjort den farliga resan till Italien har fördubblats det senaste året. Myndigheter och frivilligorganisationer på ön kämpar nu för att hitta plats för tusentals människor som inte sällan flytt krig, förföljelse och fattigdom.

Meloni vill se hårdare insatser och kräver också en marinblockad för att hindra flyktingsmugglarnas båtar från att lämna hamn. På lördagen deltog Italiens inrikesminister i en videokonferens med EU-kollegor från bland annat Tyskland och Spanien för att hitta en gemensam linje.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV