Radar · Utrikes

4 000 kroppar identifierade i Libyen

Sök- och räddningsinsatsen efter översvämningskatastrofen i Libyen pågår fortfarande.

Närmare 4 000 kroppar som hittats i samband med översvämningskatastrofen i Libyen har hittills identifierats. Samtidigt saknas ännu över 9 000 personer, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Så många som 11 300 personer kan ha omkommit, enligt FN.

Sökinsatser pågår fortfarande för att hitta kroppar i leran och till havs, samtidigt som hoppet om att finna överlevande blir allt mindre.

Förra helgen orsakade stormen Daniel enorma översvämningar i de östra delarna av Libyen. Två kollapsade dammar ledde till tusentals döda i staden Darnah vid Medelhavet.

WHO samarbetar med myndigheterna för att ta itu med hälsobehoven hos de uppskattningsvis 35 000 som fördrivits från sina hem i samband med katastrofen.

På lördagen anlände en andra hjälpsändning på 29 ton till staden Benghazi i norra Libyen. Den innehåller bland annat akutvårdsmateriel och mediciner samt säckar för att kunna flytta på kroppar för begravning.

Myndigheter och hjälporganisationer har uttryckt oro för att vattenburna sjukdomar ska spridas, vilket riskerar att förvärra den humanitära krisen i landet.

”Detta är en katastrof av episka proportioner”, säger Ahmed Zouiten, representant för WHO i Libyen, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV