Radar · Inrikes

Terrordådet i Bryssel – detta har hänt

Polis på plats i det område där skjutningen i Bryssel ägde rum på måndagskvällen.

Två svenskar sköts ihjäl i ett misstänkt terrordåd i Bryssel på måndagskvällen. På tisdagsmorgonen uppges även den misstänkta gärningsmannen vara död. Det här är vad vi hittills vet om det inträffade.

(Uppdaterad) Två personer dödades och minst en person skadades när en man på måndagskvällen öppnade eld med automatvapen vid Sainctelette-torget i centrala Bryssel. Den skadade personen ska enligt belgiska medier inte ha livshotande skador.

Skottlossningen inträffade klockan 19.15 – en och en halv timme före Sveriges EM-kvalmatch i fotboll mot Belgien. Flera medier uppger att de två personer som sköts ihjäl bar svenska landslagströjor.

Gärningsmannen försvann från platsen, men snart blev en man i 40-årsåldern iklädd hjälm och orange jacka misstänkt för dådet. På tisdagsmorgonen uppgav belgiska myndigheter att polisen skjutit den misstänkte och en stund senare meddelade landets inrikesminister för nyhetsbyrån AP att mannen är död.

Enligt medieuppgifter är han sedan tidigare känd av polisen. Det har på sociala medier spridits en film där en man säger sig tillhöra terrorrörelsen IS och vara ute efter att ”hämnas muslimer”. ”Jag har dödat tre svenskar”, säger han enligt TT:s översättning.

Polisen i Bryssel manade på måndagskvällen till försiktighet och uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus. Efter dådet har terrorhotnivån höjts till den högsta, fyra, i staden och säkerheten har skärpts såväl runt Kung Baudouin-stadion som inne i centrala Bryssel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV