Radar · Politik

Kristersson: ”Mer säkerhet och mer vaksamhet”

Pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M) på Rosenbad med anledning av terrorattentatet i Bryssel.

Med anledning av det misstänkta terrordådet i Bryssel där två svenskar har dödats och en tredje svensk är allvarligt skadad, höll statsministern vid lunchtid en presskonferens.

Statsminister Ulf Kristersson (M) inledde sitt tal med att rikta tankar till nära anhöriga till de två offren i det misstänkta terrordådet.

– Två svenskar är kallblodigt ihjälskjutna, anhöriga är underrättade, säger han.

Enligt statsministern visar uppgifter att den misstänkte gärningsmannen tidvis har vistats i Sverige.

– Den misstänkte gärningsmannen hade enligt belgiska källor sökt asyl och fått avslag, men sedan stannat kvar. Han har också tidvis vistats i Sverige, säger Kristersson.

Farliga människor som inte är svenska medborgare måste lämna Sverige omedelbart” – Ulf Kristersson (M)

Statsministern fortsatte sitt tal med att säga att ”just i dag är inte dagen för nya politiska slutsatser”, men tillade att ”den här förfärliga händelsen stärker mig i några fundamentala saker”, och fortsatte:

– Vi måste ha koll på vilka människor som är i Sverige och att de är i Sverige på laglig grund. Är de inte här lagligt så ska de lämna landet, säger han vidare.

Statsministern manade även att vi behöver stå upp för det öppna samhället, men också till mer vaksamhet.

– Svensk polis och svensk säkerhetstjänst behöver fler befogenheter för att hitta dom människor som kan vara säkerhetshotande i Sverige, säger Ulf Kristersson, utan att utveckla vidare.

– Mer säkerhet och mer vaksamhet – vi får inte vara naiva, säger statsministern.