Radar · Politik

Valet av språkrör blir en rysare

Blir Daniel Helldén nytt språkrör för Miljöpartiet? Arkivbild.

På lördag ska Miljöpartiet välja nya språkrör. In i det sista är det osäkert vem som kommer att leda partiet tillsammans med Märta Stenevi.
– Jag vågar inte sätta pengar på någon av kandidaterna, säger Jonas Svensson, delegationsledare för MP i Västra Götaland.

På lördagen ska Miljöpartiet rösta om nya språkrör men med bara en dag kvar är utgången fortfarande oviss.

Samtliga de fyra största distrikten, som är Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Uppsala, har beslutat sig för att inte ha någon intern linje, utan ombuden kommer att rösta fritt.

Tillsammans står de för över hälften av de totalt 265 rösterna.

Jonas Svensson kommer att rösta för Magnus P Wåhlin, som Miljöpartiet i Göteborg också har gått ut och gett sitt stöd för offentligt.

"Storstadsperspektivet"

De 39 ombuden i Västra Götaland har haft en rådgivande omröstning, men kommer inte att gå ut med resultatet.

– Vi använder den för internt bruk, men det jag kan säga är att det finns stöd för båda kandidaterna, säger han.

Det vill säga både för riksdagsledamoten Daniel Helldén, som är valberedningens förslag, och för den främsta utmanaren Magnus P Wåhlin, kommunalråd i Växjö samt medlem i partistyrelsen.

Fakta: Så går valet till
• Röstningen om manligt språkrör sker digitalt och i en enda omgång.
• Miljöpartiet använder en australisk modell: "Instant-runoff voting". Det betyder att ombuden får rangordna kandidaterna på en valsedel.
• Om någon får över 50 procent direkt är det klart, annars tittar man på ombudens andrahandsalternativ och sedan räknas de ihop.
• "Man stryker folk allteftersom de åker ut. Det sägs att det inte ska gå att taktikrösta på det sättet, eftersom ingens röst kastas bort utan man får någon ny om den man helst vill ha åker ut", säger pressekreterare Carolina Bruseman.
• Det är fyra manliga språkrörskandidater kvar: Magnus P Wåhlin, Daniel Helldén, Carl Ståhle och William Ulrici.
Källa: Miljöpartiet, TT

Jonas Svensson kommer att rösta för Magnus P Wåhlin, som Miljöpartiet i Göteborg också har gått ut och gett sitt stöd för offentligt.

– Jag tror att det är bra med någon med hans bakgrund, från Växjö, det ger ett annat perspektiv än storstadsperspektivet, säger han och tillägger:

– Men det är inte så att jag tror att det blir dåligt med Daniel.

Även Grön Ungdom har gått ut och tagit parti för Magnus P Wåhlin.

Hans Wennberg är regionråd i Uppsala och kommer istället att rösta för Daniel Helldén.

”Min personliga inställning är att rösta för riksvalsberedningens förslag, de har gjort ett gediget arbete för att komma fram till den mest lämpade kandidaten”, skriver han i ett sms till TT.

Hans Wennberg tror också att Danel Helldén kommer ”stå stadigt i debatter” och vara ett språkrör med ”hjärta och öra” för hela partiet.

Läs Syres intervjuserie av språkrörskandidaterna inför den stundande kongressen
Läs Syres intervjuserie av språkrörskandidaterna inför den stundande kongressen.

Ingen motkandidat till Stenevi

Han räknar med att Daniel Helldén blir vald, men att det blir jämnt.

Att det blir väldigt jämnt tror även Jonas Svensson.

– Jag tippar på röstsiffror på 40 procent för ena kandidaten och 50 procent för den andra. Båda har gott stöd, men jag vågar inte sätta pengar på någon av kandidaterna, säger han.

Miljöpartiets kongress äger rum mellan den 17 och 19 november. Språkrörsomröstningen sker på lördagen. Då ska ombuden även rösta om Märta Stenevi, som dock inte har någon motkandidat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV