Minnesord

Barbro Westerholm såg bortom horisonten

"Alltid på språng, och alltid steget före", skriver Johanna Elgenius, som var kanslichef och medarbetere till Barbro Westerholm hos Liberalerna.

Barbro Westerholm var alltid på språng. I riksdagskorridoren, i gränderna i Visby på väg från ett panelsamtal till ett annat under Almedalsveckan, eller när hon gick med rullväskan fylld med böcker och artiklar mellan riksdagen och hemmet på Östermalm i Stockholm.

Det finns riksdagsledamöter, och finns riksdagsledamöter. Men det finns bara en Barbro Westerholm.

Alltid före. Alltid påläst. Och i stort sett alltid på gott humör.

Läkaren, forskaren, ämbetsmannen och politikern. I sina olika roller lämnande hon ett bestående avtryck – i kampen för alla människors lika värde. Ingen fråga var för stor för Barbro att ta sig an, inte heller för liten.

Från läkarstudierna när studenterna obducerade en kropp som tillhörde en ung kvinna, död i sviterna av illegal abort, insåg Barbro vikten av kvinnors rätt till sina egna kroppar och sexualitet. Tillgängliga p-piller till svenska kvinnor och legala aborter är ett resultat av läkaren Barbro Westerholm med fleras arbete.

Hon kombinerade rollen som lagstiftare och verkställare på ett unikt sätt. Som chef för Socialstyrelsen tog hon bort sjukdomsstämplen av homosexuella. Till politiken värvades hon av dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg. En värvning som ledde till 27 riksdagsår, men framför allt ett modernare och mer öppet Sverige.

Stod bakom partnerskapslagen

I Barbro Westerholms politiska historia är frågan om registrerat partnerskap central. Idag kan det låta absurt, men för 30 år sedan var tanken att ge ett samkönat par rätten att legalisera sin kärlek helt otänkbar för många.

För att lösa frågan om partnerskap tillsatte S-regeringen en statlig utredning, som kom att ledas av FP-riksdagsledamoten Barbro Westerholm. För det kan vi vara Ingvar Carlsson evigt tacksam. Förutsättningarna var utmanande. I den borgerliga minoritetsregeringen, som efterträdde Carlssons ministär, var det bara Folkpartiet som var för partnerskap, om än splittrat. Entusiasmen hos delar av socialdemokratin var också måttlig, bäst sammanfattad i Maj-Lis Lööws försäkran till den samlade riksdagen med innebörden ”hit, men inte längre”. Men en partnerskapslag blev det.

Och på den följde homoäktenskap, adoptioner, rätt för samkönade par och ensamstående till insemination etc. Allt ett resultat av Barbro Westerholms förmåga att omvandla idéer till resultat med engagemang och förmåga att samarbeta med andra. För till skillnad från Maj-Lis Lööw, så var Barbros inställning den motsatta: det är bara början, vi ska nå ända fram, men för att lyckas tar vi ett steg i taget.

Barbro Westerholm såg bortom horisonten, och arbetade för riktiga förändringar. Och det oavsett vilken fråga det gällde. Barbro hade ett mål med sitt politiska värv, och det långt före andra var beredda att ta första steget.

"Ansvaret vilar nu tungt på alla oss som har Barbro Westerholm att tacka för så mycket", skriver Johanna Elgenius och citerar Barbro Westerholms mantra, ”Ge inte upp, motståndarna är i regel tröttare än du!” Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Ansvaret vilar nu tungt på alla oss som har Barbro Westerholm att tacka för så mycket", skriver Johanna Elgenius och citerar Barbro Westerholms mantra, ”Ge inte upp, motståndarna är i regel tröttare än du!” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Segrar för kvinnors rättigheter

När de välförtjänta hyllningarna av Barbro Westerholms livsgärning nu kommer från alla läger är det lätt att glömma bort att samtliga av samhälleliga- och politiska segrar för kvinnors rätt till sina egna kroppar och sexualitet, och HBT-personers rättigheter som vi idag tar för självklara, mötte ett kompakt motstånd då. Från politiska motståndare, andra samhällsaktörer och ibland också från delar av det egna partiet.

Folk blir sällan uppriktigt förvånade när de nås av budskapet om en kär människas död vid 89 års ålder. Men så var det på seneftermiddagen den 14 mars för mig, och för många andra när beskedet om Barbro Westerholms bortgång kom. Barbro var levande och i ständig rörelse. Fysiskt och intellektuellt. Nyfiken, vänlig och bestämd.

Och hon var långt ifrån klar! Kampen mot ålderism, för transpersoner rättigheter, synliggöra och erbjuda adekvat vård till människor med sällsynta diagnoser, rätt att välja aktiv dödshjälp, en svensk lagstiftning om surrogatmoderskap och jag kan lova… Barbros att -göra-lista var längre än så…

Ansvaret vilar nu tungt på alla oss som har Barbro Westerholm att tacka för så mycket. Så när uppförsbacken känns för trög så ska vi minnas Barbros uppmuntrande mantra till sig själv och andra: ”Ge inte upp, motståndarna är i regel tröttare än du!”

Johanna Elgenius
Kanslichef på FP/Liberalernas riksdagskansli, biträdande partisekreterare 2015–2019, medarbetare till Barbro Westerholm 1998/99 FP:s riksdagskansli.

Barbro Westerholm avled den 14 mars 2023 efter en kort tids sjukdom. Hon efterlämnar maken Peter, och fyra barn med familjer.