Radar · Utrikes

Flera döda i översvämningar i norra Italien

En av städerna som svämmats över är Cesena.

Dödstalet stiger efter kraftiga oväder i norra Italien. Skolor håller stängt och boende uppmanas hålla sig borta från bottenvåningar. Helgens formel 1-tävling ställs in.

Minst åtta personer har bekräftats döda efter kraftiga regn och översvämningar som drabbat regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Omkring 5 000 personer har tvingats lämna sina hem.

– Staden står på knäna, den är förkrossad och i smärta, säger borgmästaren Gian Luca Zattini i den drabbade staden Forli nära Bologna.

Flera av dödsoffren har drunknat, ofta i sina hem. Bland offren finns ett par i 70-årsåldern som återfanns i bostaden.

En person hittades död på en strand och en annan i en bil under vattnet.

Snabbt förlopp

Enligt räddningstjänsten är det svårt att ta sig fram i området då många vägar står under vatten.

Boende vittnar för nyhetsbyrån Ansa om ett mycket snabbt förlopp:

– Efter att vi larmade vid 21-tiden steg vattnet nästan över första våningen på ett ögonblick, säger en ung kvinna från staden Faenza.

Under natten till onsdagen gav en vägbro i Bolognaområdet vika.

– Närma er inte området (bron) av någon anledning eftersom en gasledning också verkar vara inblandad, sade en brandman.

Formel 1 ställs in

Arrangörerna för den stora formel 1-tävlingen som skulle hållits på racerbanan Imola i helgen har ställt in. Arrangörerna för Emilia Romagna Grand Prix, som brukar dra hundratusentals besökare, sade att de inte kunde ta ansvar för åskådarnas säkerhet.

– Det vore inte rätt att öka trycket på de lokala myndigheterna och räddningspersonal under rådande kris, konstaterade arrangörerna.

I kuststaden Riccione har flera av sjukhusets avdelningar, däribland akuten, svämmat över.

I Venedig har barriärsystemet ”Moses” höjts. Det är första gången sedan den började byggas för 20 år sedan som barriären lyfts upp i maj.

Det drabbade området utsattes för kraftiga oväder i början av maj och marken var fortfarande indränkt vid de nya skyfallen.