Radar · Miljö

Greenpeace överraskade EU:s skogsdirektörer med aktion

"Kapa skitsnacket – inte skogen" var ett av budskapen under dagens skogsaktion.

Under tre dagar har Sveriges regering hållit ett skogsmöte i Skellefteå för EU:s skogsdirektörer. Under onsdagen passade aktivister från Greenpeace på att möta upp direktörerna under en busstur till ett skogsparti – för att de inte ska få en felaktig bild av hur svenskt skogsbruk ser ut.

EU:s skogsdirektörer, som deltar i det skogsmöte som hålls i regeringens regi i Skellefteå, konfronterades i dag av aktivister från Greenpeace.

– Under det här skogsmötet har det bara varit 2 av 14 punkter som handlat om kommande EU-lagstiftning. Resten av de tre mötesdagarna har handlat om att på olika sätt berätta om hur bra och hållbart svenskt skogsbruk är, men detta är en falsk berättelse. Ta den här bussresan som exempel, den går till ett skogsparti utanför Skellefteå, men det finns flera kalhyggen och värdefulla skogar som hotas av avverkning runtomkring som direktörerna inte får se. Därför är vi här och konfronterar skogsbesöket, säger Carl Schlyter, talesperson i skogsfrågor på Greenpeace, i ett pressmeddelande.

Dagens aktion är en del i en rad olika aktioner och evenemang som Greenpeace och flera andra organisationer arrangerat i Skellefteå och som Syre skrev om i måndags. Allt med syftet att EU:s skogsdirektörer inte reser tillbaks till sina hemländer med en grönmålad bild, och som Carl Schlyter uttryckte det till Syre: ”Ännu viktigare att de inte blir inspirerade av hur vi sköter skogsbruket och sprider det vidare”.

"Katastrofal skogsmodell"

Med i skogen under onsdagen fanns även engagerade lokalbor och representanter för samebyar. Bland annat renskötaren Leif Lundberg från Maskaure Sameby som själv har bevittnat hur den lavrika skogsmarken minskat med 70 procent de senaste 60 åren.

– Jag vill att de Europeiska skogsdirektörerna som har kommit hit förstår hur katastrofal den svenska skogsmodellen har varit för renskötare och samerna. Det är knappt så det går att bedriva renskötsel nu när lavskogarna som renarna är beroende av försvinner och kalhyggena breder ut sig. Svenskt skogsbruk är verkligen inget att beundra eller ta efter. Ska vi kunna ha någon naturbetesbaserad renskötsel över huvud taget så måste det bli ett stopp på det storskaliga kalhyggesbruket, säger han i pressmeddelandet.

Greenpeace har även erbjudit skogsdirektörerna alternativa bussturer till närliggande kalhyggen och plantager för att ge en mer sanningsenlig bild av hur svenskt skogsbruk kan se ut i verkligheten.

– Vi visar verkligheten, att i Sverige lägger man kalhyggen precis intill varandra så att de tillsammans blir enormt stora, att vi hugger mitt under rödlistade fåglars häckningssäsonger och tillåter invasiva arter i miljömärkta skogar. Det görs oftast inte i andra länder, och att det görs i Sverige har mötts av förvåning bland de direktörer vi mött och visat upp detta för, säger Carl Schlyter.

Den första aktionsdagen valde tre av direktörerna att följa med på den guidade alternativ-turen. 

– Men idag var de noga med att påpeka att att folk inte skulle åka med vår buss. Men däremot mötte i upp dem i skogen. Där fick vi en fin dialog med ett antal av dem. Fem av dem valde att följa med utanför polisens avspärrningar för att träffa de samer som var med oss, säger CarlSchlyter i ett sms till Syre. 

Han konstaterar att gruppen är nöjd med aktionen. 

– Många nåddes av vårt budskap på olika sätt, vi varnade dem för eftergifter svenska regeringen. Det skadar hela EU:s natur. 

Texten har uppdaterats. 

Läs mer:

Så ska EU:s skogsdirektörer se den sanna bilden av skogsbruket