Radar · Politik

Generaldirektör får lämna – ”annan syn”

Nina Cromnier, generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten, lämnar posten den 29 maj.

Regeringen byter ut Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier. En vikarie ersätter henne med start den 29 maj och en rekryteringsprocess påbörjas för att hitta hennes ersättare.

Cromniers förordnande går ut sommaren 2025, men regeringen vill redan nu byta ut henne, delvis för att signalera en nystart i arbetet för ny kärnkraft. Hon får under tiden andra arbetsuppgifter.

– Vi har nu en regering som har en helt annan syn på vad som kommer att hända med kärnkraften, säger Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Efterlyser pondus

Strålsäkerhetsmyndigheten har bland annat i uppdrag att hantera ansökningar för nya kärnkraftsreaktorer.

Westlén understryker att Nina Cromnier gjort ett viktigt och bra jobb på myndigheten. Bland annat levererade hon mer än vad regeringen förväntade sig på ett uppdrag som den tidigare regeringen gav om att undersöka förutsättningarna för små modulära reaktorer, så kallade SMR.

Men nu söker man någon med djupa kärnkraftskunskaper, som ändå inte står branschen för nära.

– Vi söker en annan profil. Det handlar om att internationellt såväl som nationellt gentemot aktörerna i Sverige med pondus kunna visa att man med integritet är insatt i och effektivt kan hantera reaktorsäkerhetsfrågor och strålskyddsfrågor, säger Westlén.

"Ingen stress"

Hennes vikarie blir Michael Knochenhauer, som tidigare arbetat som avdelningschef på myndigheten.

Westlén säger också att Sverigedemokraterna inte har haft något med beslutet att göra.

Nu påbörjas en rekryteringsprocess. När den ska vara klar är oklart.

– Det finns ingen stress, det är viktigt att myndigheten får jobba ordentligt och att det blir en bra, ny generaldirektör.