Radar · Miljö

Fossiljättar sänker sina klimatmål

Oljebolagen ökar sin produktion samtidigt som rekordhetta i Europa beräknas kräva över 60 000 människoliv i år.

Rekordhetta i Europa och allt fler lider direkt under följderna av klimatkrisen. Samtidigt sänker BP, Shell och andra stora oljebolag sina ambitioner att ställa om till fossilfri produktion.  

Värmeböljorna i Europa förväntas orsaka över 60 000 dödsfall 2023 och närapå det dubbla 2050. Orsaken är till stor del användningen av fossila bränslen. Och fram till nyligen gav många oljebolag löften om att sänka sin påverkan på klimatet. Men efter rekordvinster i branschen planerar de nu istället för utökad produktion och sänker sina egna klimatmål. 

– Fossilbränsleindustrin har tjänat enormt på att sälja en farlig produkt och nu betalar oskyldiga människor och regeringar över hela världen priset för sin hänsynslöshet, säger Naomi Oreskes, professor vid Harvard University som studerar oljeindustrin, till The Guardian.

Det var opinionen och oron över klimatkrisen som tidigare fick att lova minskad produktion och sänkta utsläpp. När priserna på olja ökade i samband med Rysslands krig mot Ukraina blev resultatet att oljebolagen kunde höja sina vinster rejält, och då svalnade intresset för en omställning. 

BP har lovat en sänkning med 35 procent fram till 2030, men ändrar sig nu till att sikta på en minskning på mellan 20 till 30 procent under samma tid. Exxon Mobil har dragit in forskningsanslag för alternativa bränslen och Shell ska inte öka sina investeringar i förnybar energi som de lovat tidigare. Exxon Mobil ska även fördubbla mängden olja som utvinns från amerikansk skiffer. 

Experter menar att löftena om omställning endast användes för politiska syften för att slippa statliga regleringar. När sedan priserna på gas och olja ökade kraftigt gav bolagen upp sina utfästelser. 

Branchen hänvisar till att samhället är beroende av olja och gas och att det därför krävs ökad produktion tills andra energisystem har utvecklats. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV