Radar · Djurrätt

Ansiktsstudier på kor ska avslöja smärta

Kons ansiktsuttryck kan avslöja om djuret upplever smärta.

Forskare vid SLU ska genomföra en studie där de kartlägger kors ansiktsuttryck för att bättre och snabbare kunna avgöra om djuret har ont.

Inte bara människor grinar illa när de har ont, även djur ändrar sina ansiktsuttryck vid smärta. För att beskriva ansiktsuttryck hos djur finns en metod kallad facial action coding system, FACS, som forskare under de senaste tio åren har använt för ändamålet ifråga om exempelvis grisar och hästar, men motsvarande verktyg har inte funnits för kor. Nu ska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, göra en studie för att försöka kartlägga hur korna mår genom att studera deras ansikten.

– Vi människor har inte förmågan att i detalj se hur länge en ko behåller ett ansiktsuttryck eller hur ofta ett minspel kommer. Att sedan beskriva det man ser med egna ord öppnar upp för en subjektiv tolkning. Vi vill bidra med ett objektivt verktyg som också blir ett sätt att öka djurvälfärden, säger doktoranden Maja Söderlind i ett pressmeddelande.

Kor i olika sinnesstämningar

Tillsammans med sina kollegor i projektet kommer hon att börja med att göra en kartläggning över kornas ansiktsmuskulatur.

– Var sitter muskelfästena i kons ansikte och vilka rörelser kan genereras? Varje rörelse får en egen kod. När korna sedan filmas tittar vi på rörelserna bildruta för bildruta. För att få en bättre förståelse för vilka minspel som förekommer hos kor ska vi titta på kor i olika sinnesstämningar. Vi är till exempel också intresserade av hur en nöjd eller stressad ko ser ut.

Kan upptäckas tidigare

I Sverige drabbas ungefär var tionde ko av juverinflammation och var tredje ko av hälta – sjukdomar som orsakar smärta och ofta kräver veterinärvård och behandling. Metoden med ansiktsstudier skulle kunna bidra till att smärtan upptäcks tidigare än vad som hittills varit möjligt. 

– I dag finns teknik som indikerar när kor inte äter som vanligt, eller inte rör sig så mycket. Men då är det ofta i ett sent skede, där det krävs dyr veterinärvård och det inte ens är säkert att djuret återhämtar sig från sjukdom, säger Maja Söderlind.

Läs mer: 

Hotet mot beteskravet – Korna får inte gå ut

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV