Radar · Morgonkollen

Regeringen avslutar med Jämtin – lämnar som chef för Sida

Carin Jämtin får inte förlängt förtroende av regeringen och slutar som generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida.

Biståndsmyndigheten Sidas generaldirektör Carin Jämtin får inte förlängt förtroende av regeringen och slutar i maj.

– Vi tror att biståndspolitiken i det här läget mår bäst av en nystart, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

Regeringen ger inte Sidas generaldirektör Carin Jämtin förnyat förtroende då hennes förordnande går ut i slutet av maj, efter sex år på posten.

– Det är en lång tid som hon har lett myndigheten, på ett bra sätt. Men när vi nu går in i en ny fas i biståndspolitiken så ser vi det som naturligt att det också blir ett nytt ledarskap på Sida, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell till TT.

"Det är många olika förändringar som nu kommer att ske och som svensk biståndspolitik och Sida står inför", säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
"Det är många olika förändringar som nu kommer att ske och som svensk biståndspolitik och Sida står inför", säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tjänsten kommer att utlysas inom kort, enligt Forssell.

Biståndspolitiken står inför en omställning och den kommande generaldirektörens uppdrag kommer bland annat handla om att hitta synergier mellan handelspolitiken och biståndspolitiken, framhåller Forssell.

– Vi är övertygade om att med bistånd kan man lindra fattigdom, men för att bygga en väg till välstånd måste man få in mer av handel, tillväxt och företagande. Det blir en viktig fråga för Sida kommande år, säger han.

Ett stort fokus ska också ligga på Ukraina.

– Sverige kommer att vara en betydande partner till Ukraina. Det är en stor omställning, så har det inte varit tidigare. Det är framför allt Afghanistan som har varit det största mottagarlandet av bistånd.

Carin Jämtin var partisekreterare för Socialdemokraterna 2011–2016. Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister i dåvarande statsminister Göran Perssons regering. Jämtin lämnade sina politiska uppdrag och sin plats i riksdagen i samband med att hon utnämndes som generaldirektör för Sida i maj 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV