Radar · Utrikes

WHO på Gaza-sjukhuset: Ett blodbad

Det överfulla sjukhuset al-Shifa i norra Gaza.

Ett blodbad, där patienter sys på golvet och man får ta det försiktigt för att inte kliva på skadade. Så beskriver WHO situationen på sjukhuset al-Shifa i norra Gaza.

Världshälsoorganisationen WHO har tillsammans med andra FN-organ levererat förnödenheter till al-Shifa, Gazaremsans största sjukhus.

Fram till krigsutbrottet härom månaden var sjukhuset ett av de viktigaste på Gazaremsan. Nu finns där bara en handfull läkare och några få sjuksköterskor, tillsammans med 70 volontärer, skriver WHO i ett uttalandeefter det att en FN-grupp levererat utrustning i lördags.

”Gruppen beskriver akutmottagningen som ett ’blodbad’, med hundratals skadade patienter, och nya patienter som anländer varje minut. Patienter med traumaskador blir sydda på golvet” oftast utan smärtstillande, skriver WHO.

Det är så många patienter att man måste vara försiktig så att man inte kliver på dem.

Tiotusentals Gazabor har också tagit sin tillflykt till sjukhuset, och behöver hjälp med bland annat mat och vatten.

Sjukhusets operationsavdelningar är stängda, eftersom man saknar bränsle, syrgas, blod och personal. Sjukhuset lyckas förse omkring 30 patienter med dialys, med hjälp av en liten generator som håller dialysmaskinerna vid liv dygnet runt.